Εκλογές 2023: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο - Ώρα μηδέν για Κασιδιάρη
Σύμφωνα με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, ως τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου όπου θα ανακηρυχτούν όλοι οι κομματικοί συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου και συνεπώς θα ξεκαθαρίσει το αν το κόμμα του καταδικασμένου για τη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη θα μετέχει στην εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με την Καθημερινή οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών ξεκίνησαν ήδη από χθες, Πρωτομαγιά ώστε να ολοκληρωθεί σήμερα η απόφασή τους για όλα τα κόμματα που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές.
Οι εκτιμήσεις, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, συγκλίνουν πως το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη θα κοπεί από την εκλογική διαδικασία, καθώς η συμμετοχή του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόσφατο νόμο. Σε ό,τι αφορά στο κόμμα ΕΑΝ του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν πως πιθανότατα θα περάσει.
Στα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν πρωταγωνίστησε το κόμμα «Έλληνες» που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης το οποίο κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης τριών μελών του τμήματος που θα κρίνει την τύχη του επικαλούμενο δημοσιεύματα για παρασκηνιακές κινήσεις προκειμένου να «κοπεί» από τις εκλογές. Παράλληλα, με υπόμνημα έβαλε και κατά της συνταγματικότητας της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ζητώντας, μάλιστα, να σταλεί προδικαστικό ερώτημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ερμηνεία της πριν την εφαρμογή της.
Το αίτημα εξαίρεσης των ανώτατων δικαστών απορρίφθηκε ομόφωνα με τους δικαστές , πλέον, να εστιάζουν στη νομιμότητα των κομμάτων που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.
Υπομνήματα κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές έχουν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις δύο σχετικές κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Το υπόμνημα της ΝΔ συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους με οπτικοακουστικό υλικο που καταδεικνύουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης λειτουργεί ως αρχηγός του συγκεκριμένου μορφώματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ στο υπόμνημα του θέτει ζήτημα και για το κόμμα “ΕΑΝ”.
Η κυβέρνηση μάλιστα εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κατέθεσε και εκείνος αντίστοιχο υπόμνημα.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην Κηφισιά χαρακτήρισε “επιεικώς απαράδεκτο” το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν “απών ακόμα μια φορά από το δημοκρατικό καθήκον. Από το δημοκρατικό καθήκον να κρατήσουμε έξω από τη Βουλή αυτούς οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα ενός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική συμμορία”. Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα: “Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά”.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θέση που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το κόμμα Κασιδιάρη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο αρχηγός του MέΡΑ25 είπε πως δεν θα ήθελε να υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει στην ερώτηση αν πρέπει να αποκλειστεί, η απάντηση είναι: «Όχι, το λέω με βαριά καρδιά».
Ποιοι έχουν μείνει εκτός έως σήμερα
Στις εκλογές της 21ης Μαϊου πάντως έχουν μείνει εκτός σχηματισμοί που διεκδικούσαν την ακραία δεξιά ψήφο. Το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου έχει ήδη “κόψει” το κόμμα των Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Πρόδρομου Εμφιετζόγλου “Πατριωτική Ένωση”, καθώς το κόμμα “Πατριωτική Ένωση ΕΛ.ΛΑΣ- Λαϊκή Συσπείρωσις” κατέθεσε προσφυγή, η οποία έγινε αποδεκτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μπογδάνος αρχικά επρόκειτο να συνεργαστεί με τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο. Όμως δεν τα βρήκαν στο θέμα της αρχηγίας και τελικά Κρανιδιώτης- Τζήμερος διέγραψαν τον κ.Μπογδάνο από την “Εθνική Δημιουργία”.
Στη συνέχεια ο κ.Μπογδάνος επιχείρησε να συνεργαστεί με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ωστόσο και αυτή η συνεργασία δε μακροημέρευσε και τελικά επέλεξε να συμπλεύσει με τον κ.Εμφιετζόγλου, πλην όμως το κόμμα τους όπως αναφέρθηκε κόπηκε από τον Άρειο Πάγο. Ο κ. Μπογδάνος όμως κατέθεσε ένσταση κατά του κόμματος της κ. Λατινοπούλου. Η ένσταση αυτή του κ.Μπογδάνου έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου ούτε η κ. Λατινοπούλου θα κατέβει στις εκλογές.
Εκτός όμως θα μείνει και και το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, “Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες”, καθώς δεν κατάφερε να υποβάλλει ψηφιακά τα απαραίτητα έγγραφα συμμετοχής, με τον ίδιο να επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών και σε “χάκερς” του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.