Εκλογές 2023: Πως διαμορφώνεται ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας - Οι έδρες και οι σταυροί προτίμησης ανά περιφέρεια
Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 21 Μαΐου οι πολίτες αναζητούν χρηστικές πληροφορίες για τις εκλογές.
Φέτος οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2016. Όπως προκύπτει από αυτόν, όσα κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% θα «μοιραστούν» αναλογικά 285 έδρες με βάση το ποσοστό που αναλογεί στις ψήφους τους. Άλλες 12 έδρες προέρχονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και οι υπόλοιπες τρεις έδρες θα αναδειχθούν για πρώτη φορά από τους Έλληνες του εξωτερικού.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες, ποιες χάνουν
Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α' εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.
Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.
Οι μονοεδρικές περιφέρειες πλέον είναι εννέα και συγκεκριμένα τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Σάμος και η Φωκίδα.
Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με την κατανομή των εδρών:
Oι σταυροί στις εκλογές του 2023
Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς, στην εγκύκλιο που έχει εκδώσει το ΥΠΕΣ για τις εθνικές εκλογές τονίζεται ότι κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.
Δείτε εδώ τον πίνακα με τον αριθμό, μεταξύ άλλων, των σταυρών και των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια
Πότε βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο
Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:
Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).
Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν: α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν, β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70, γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72, δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού, ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).
Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:
- συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
- ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε
- κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
- απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
- ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
- στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων
Μάθε που ψηφίζεις
Μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, και με λίγα μόνο κλικ και ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όλοι οι ψηφοφόροι να μάθουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα, και να το δουν σε χάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, ενδέχεται να έχει αλλάξει από το 2019, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε την εφαρμογή πριν πάτε στο εκλογικό κέντρο.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρει κανείς για να βρει το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει στις εκλογές 2023 είναι τα: «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας».
Για τον ίδιο σκοπό το ΥΠΕΣ έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800), το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ.
Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 20 Μαϊου 2023 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, οι εκλογείς παρακαλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.
Μόλις συμπληρώσετε τα συγκεκριμένα πεδία, εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές 2023: Ο ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός.
Αναγράφεται, επίσης, το σχολείο που ψηφίζει ο καθένας και εμφανίζεται και σε χάρτη.
Στην ειδική εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορεί κανείς σε ένα μόλις λεπτό να βρει το εκλογικό του διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό του αριθμό, αλλά και το εκλογικό κέντρο, και να το εντοπίσει στο χάρτη.
Δείτε αναλυτικά τα Εκλογικά τμήματα
- Εκλογικά τμήματα Βουλευτικών Εκλογών 21ης Μαΐου 2023 με κατάστημα ψηφοφορίας
- Εκλογικά τμήματα ανά εκλογική περιφέρεια
- Εκλογικά τμήματα ανά εκλογικό διαμέρισμα
- Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών
- Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Αποδήμων
Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες, τι ώρα θα βγουν τα αποτελέσματα
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τις επερχόμενες εκλογές και απάντησε στις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου ότι έχει καταθέσει αίτηση στη διακομματική επιτροπή για έλεγχο του λογισμικού που επεξεργάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα.
«[Θα υπάρχουν] τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Επίσης ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα κρατάει κι αυτός τάμπλετ, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να είναι παρών και να παρακολουθεί τη διαδικασία», εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Το κάθε εκλογικό κέντρο θα βγάζει τις ψήφους, αλλά το άθροισμα που παλιά καταγραφόταν με το χέρι, τώρα θα γίνεται με αυτόματη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών στην υπηρεσιακή υπουργό για να βγει το αποτέλεσμα πολύ νωρίτερα» τόνισε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης.
Αναγνώριση και με ψηφιακή ταυτότητα
Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.