Εκλογές 2023: Οι ...κερδισμένοι της αναμέτρησης - Στο «κόκκινο» οι επαγγελματίες που εργάζονται για τις κάλπες
Κάποιοι δεν περιμένουν τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών για να μάθουν αν θα κερδίσουν, γιατί έχουν ήδη ...υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Όχι στην κούρσα των εκλογών, αλλά στις δουλειές τους. Είναι αυτοί που λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν συνάφεια με τις εκλογικές αναμετρήσεις, εδώ και καιρό δουλεύουν ασταμάτητα για να προλάβουν.
Επικοινωνιολόγοι, διαφημιστές, ιδιοκτήτες εταιρειών με αφίσες και πλακάτ, δημιουργοί διαφημιστικού υλικού (από φυλλάδια μέχρι κονκάρδες), ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιάτορες είναι κάποιοι από αυτούς που βλέπουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό να παίρνει την ανιούσα λόγω εκλογών. Έχουν στις «πλάτες» τους πολλές εκλογικές αναμετρήσεις και μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφουν την καθημερινότητα με τους φρενήρεις ρυθμούς της, λίγες μέρες πριν από την 21η Μαΐου.
Δημοσκοπήσεις με ...ποιητικές αφιερώσεις
Δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής, ο Δημήτρης Βασιλειάδης λέει πως πολλά έχουν δει τα μάτια του -ή καλύτερα έχουν ακούσει τ' αυτιά του- σε όλη την επαγγελματική του πορεία. Οι δημοσκοπήσεις ...δίνουν και παίρνουν τόσο για τις επικείμενες εθνικές εκλογές όσο και για τις δημοτικές. «Μπορεί οι δημοτικές κάλπες να είναι αργότερα, αλλά και οι δήμαρχοι έχουν τις ...ανησυχίες τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος «τρέχει» δημοσκοπήσεις για υποψηφίους ακόμα και από αντίπαλα κόμματα.
«Κόμματα, βουλευτές, μέσα μαζικής ενημέρωσης (συμβατικά ή ψηφιακά), όλοι θέλουν τον δημοσκόπο τους! Αν και στη χώρα μας έχουμε αρκετές εταιρείες, η ζήτηση αυτή την περίοδο ξεπερνάει την προσφορά. Έως και την τελευταία στιγμή, έχουμε σχεδόν κάθε μέρα και μια δημοσκόπηση που πρέπει να παραδώσουμε. Μας ξεπερνάει», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης, που με την ομάδα του κάνουν υπερωρίες για να προλάβουν αριθμούς και καταγραφές.
Κάνοντας την δουλειά αυτή από το 2002 έχει ζήσει πολλές εκλογές, όλων των ειδών (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές), ενώ έχει κάνει όλα όσα μπορεί να φανταστεί κανείς στο πλαίσιο της δουλειάς ενός δημοσκόπου: τηλεφωνικές (δημοσκοπήσεις), με κάλπη, με προσωπικές συνεντεύξεις, διαδικτυακές (τα τελευταία χρόνια), exit poll για τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση. Και όπως λέει, έχει ακούσει τα πάντα. «Μας έχουν τύχει πάρα πολλά πράγματα, ορισμένα εξ' αυτών πολύ χαριτωμένα. Ηλικιωμένες γυναίκες που απαγγέλλουν ...ποιήματα στους ερευνητές ή αφιερώνουν στίχους τραγουδιών σε πολιτικούς, κάποιος από τους ερωτώμενους που ζητά το τηλέφωνο της ερευνήτριας επειδή του αρέσει η φωνή της και θέλει να τη γνωρίσει από κοντά αλλά και βεβαίως κάποιοι που μας τα ...ψέλνουν, μιας και δεν έχουν μπροστά τους τον πολιτικό. Οπότε τα ακούμε εμείς για αρκετούς. Το διαχειριζόμαστε!», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.
Στο ερώτημα για το χρονικό πλαίσιο που παραγγέλνει κάποιος μια δημοσκόπηση, ο κ. Βασιλειάδης απαντά ότι οι υποψήφιοι δεν χορταίνουν τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να «τρέχει» η μέτρηση μέχρι και την Παρασκευή πριν από την Κυριακή των εκλογών.
«Θα έλεγα πως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν εξάρτηση ή και εμμονή με τις δημοσκοπήσεις. Πολλές φορές αναγκάζομαι να τους πω ότι όσες και να κάνουν δεν θα λύσουν το πρόβλημα (αν υπάρχει). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το πρόβλημα, δεν το λύνουν», λέει χαρακτηριστικά ο δημοσκόπος.
Φώτα, κάμερα, TikTok σε μια «πτήση» με εισιτήριο την εκλογή
Ο Παντελής Ραφαήλ ασχολείται με το Branding και την Πολιτική Επικοινωνία. Κοιμάται ελάχιστες ώρες το τελευταίο διάστημα και,όπως λέει, η καθημερινότητα στην πολιτική επικοινωνία κατά τη διάρκεια των εκλογών μοιάζει με ελεύθερη πτώση ή βουτιά στο κενό με απίστευτη ταχύτητα, όπου αναρωτιέσαι αν θα ανοίξει το αλεξίπτωτο… «Η προετοιμασία της"πτήσης" ξεκινάει συνήθως έναν χρόνο πριν, όταν όλοι οι "επιβάτες" προσπαθούν να κλείσουν το καλύτερο "εισιτήριο" στην Α΄ θέση. Έμπειροι και "έμπυροι" πολιτικοί που ...τα ξέρουν όλα, νέοι υποψήφιοι και νέες υποψήφιες, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους, οι συνεργάτες τους- όλοι τα ξέρουν όλα- βάζουν τα δυνατά τους για να βρουν έναν/μία υπεύθυνο/η επικοινωνίας για το καλό της πατρίδας μας» σημειώνει, με μια δόση χιούμορ, ο κ. Ραφαήλ.
Αναλαμβάνοντας υποψηφίους ξεκινά η συνεργασία και ακολουθεί μια τεράστια ατζέντα γεμάτη υποχρεώσεις. Όλοι στον χώρο γνωρίζουν ότι η δουλειά έχει απαιτήσεις και οι ρυθμοί είναι εξοντωτικοί, με αντίπαλο τον χρόνο και τις ώρες ξεκούρασης να μοιάζουν άπιαστο όνειρο.
Εγκρίνεται το concept και ξεκινάει η φωτογράφιση. «Φωτογράφιση σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς, σε γραφείο, σε στούντιο, με δύο - τρία κοστούμια, με πουκάμισο, με γραβάτα ή μη. Με αθλητικό ή γόβα. Εκεί που αναρωτιέμαι τι θα τις κάνω όλες αυτές τις φωτογραφίες, εμφανίζεται η οικογένεια. Να μην βγάλουμε και τα παιδιά; (λένε πολλοί)», περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο, ο κ. Ραφαήλ.
Όταν το βασικό υλικό είναι έτοιμο, ξεκινούν τις εφαρμογές. Ιστοσελίδα, Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter, Instagram, TikTok, δημιουργικά, banner, αμέτρητα κείμενα, τοποθετήσεις, newsletter, GDPR.
«Οι συζητήσεις, οι προτάσεις, τα concept και οι πολιτικο-φιλοσοφικές προσεγγίσεις πέφτουν βροχή αλλά για τους περισσότερους από εμάς που εργαζόμαστε στην Πολιτική Επικοινωνία, ένα είναι το "εισιτήριο" που έχουμε στη διάθεσή μας και ένας ο επιβάτης», τονίζει ο κ. Ραφαήλ.
Το πρόγραμμα σχεδόν ασφυκτιά και αν υπήρχαν παραπάνω ώρες προεκλογικά θα γέμιζαν και αυτές, σημειώνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την επικοινωνία εξηγώντας πως κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική. «Έχουμε πρόγραμμα γεμάτο συνεντεύξεις, ομιλίες, συναντήσεις, επίσημα γεύματα {…] {ost πριν από κάθε συνέντευξη, post μετά από κάθε συνέντευξη με το βίντεο ή το ηχητικό, post πριν από κάθε ομιλία, post μετά την ομιλία με απολογισμό και οπτικό υλικό, newsletter με όλα τα παραπάνω, καμπάνιες με το καλύτερο υλικό, μετά από τρεις ώρες ύπνο ξανά από την αρχή»...
Φωτιά ...στους εκτυπωτές. Σαρώνουν σε προτίμηση τα πτυσσόμενα πλακάτ
Σ' ένα εργοστάσιο 1000τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, οι εκτυπωτές έχουν πάρει φωτιά. Αφίσες, πλακάτ μουσαμάδες εκτυπώνονται για τους υποψηφίους σχεδόν όλων των κομμάτων και τα διαφορετικά λογότυπα είναι εμφανή σε όλο τον χώρο. Όλα τα χρώματα όλα τα σχέδια και οι υπάλληλοι σε ρυθμούς γρήγορους. «Οι υποψήφιοι τα θέλουν όλα ...χθες! Αυτό είναι ένα θέμα και είναι κάτι που δεν γίνεται βέβαια, καθώς μαγικά δεν μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο προσπαθούμε να τους ικανοποιήσουμε. Εδώ και ένα μήνα δεν παίρνουμε ανάσα», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άλκης Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης εταιρείας εκτυπώσεων και επιγραφών.
Όπως εξηγεί, ειδικά τις τελευταίες δέκα ημέρες η ζήτηση είναι μεγάλη και κοινός παρονομαστής όλων είναι η ...βιασύνη για την παράδοση του υλικού, ώστε να έχουν τα πάντα έτοιμα για τις εμφανίσεις των τελευταίων ημερών, στις τελευταίες εκδηλώσεις και τις ομιλίες τους. «Έχουμε μεγάλες και μικρότερες παραγγελίες εδώ και καιρό. Παραγγελίες διαφορετικές σε μέγεθος και σε ποσότητα. Εκτυπώσεις μέχρι και δέκα επί δέκα, που για εμάς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Έρχονται ή μού στέλνουν το αρχείο τώρα και μού λένε θα περάσω να το πάρω σε μία ώρα», λέει ο κ. Λαζαρίδης.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει περάσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις. Οι περισσότεροι προτιμούν ανθεκτικές κατασκευές στον εξωτερικό χώρο, ξύλινα η μεταλλικά τελάρα για να τα αναρτήσουν σε μπαλκόνια, να τα τοποθετήσουν στις εκδηλώσεις τους και μάλιστα τα περισσότερα είναι και μεταφερόμενα, για να μπουν στο τέλος στα γραφεία ή τα μπαλκόνια των στρατηγείων τους.
Όπως λέει ο κ. Λαζαρίδης οι αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι λιγότερο δαπανηρές και συρρικνωμένες για τους υποψηφίους που παλαιότερα έβαζαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και έκαναν περισσότερες αφίσες και κατασκευές με τις φωτογραφίες και το λογότυπο του κόμματος που εκπροσωπούν.
Τα ...ποσοστά τους είδαν να ανεβαίνουν και αρκετοί ξενοδόχοι, που στις αίθουσές τους γίνονται ομιλίες και συγκεντρώσεις. Αρκετά είναι και τα εστιατόρια και τα καφέ που οι υποψήφιοι κάνουν παραδοσιακά τα τραπέζια, ειδικά τις τελευταίες δέκα μέρες. Δουλειές έχουν και τα γραφεία που φτιάχνουν διαφημιστικά- από στυλό και αναπτήρες και κονκάρδες μέχρι τσάντες, ενώ έχει πέσει η δουλειά στις σημαίες που άλλοτε ήταν σε πρώτο πλάνο.