Εκφοβισμός σε Πιερρακάκη με φυλλάδια μέσα στο σπίτι του - «Δεν εκβιαζόμαστε»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι έγινε «εισβολή» από ομάδα αγνώστων στο σπίτι του όπου πέταξαν φυλλάδια, γεγονός που προφανώς ερμηνεύεται ως μια ενέργεια εκφοβισμού ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη μη κρατικά πανεπιστήμια.
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ενημερώθηκε προ ολίγου από την οικογένειά του ότι περίπου 30 άτομα εμφανίστηκαν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας, και «άφησαν μία σειρά από φυλλάδια τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι. Και αυτό επέλεξαν να το κάνουν όχι στο υπουργείο μου, όχι στο πολιτικό γραφείο μου, αλλά στο σπίτι μου».
«Και θα έλεγα ότι υπ’ αυτή την έννοια αντανακλά το ποιοι είναι θιασώτες της πολιτικής βίας και εχθροί της Δημοκρατίας. Είναι ένα το μήνυμα: δεν φοβόμαστε τίποτα δεν φοβάμαι τίποτα, δεν εκβιαζόμαστε από κανένα δεν εκβιάζομαι από κανέναν. Και είναι αυτονόητο ότι σας καλώ να καταδικάσετε», πρόσθεσε ο υπουργός.
Καταδίκασαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτές
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το περιστατικό που κατήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «γνωστούς θρασύδειλους» οι οποίοι επιτέθηκαν στο σπίτι του υπουργού Παιδείας εκεί που μένει η οικογένειά του, η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά, του. «Δεν εκβιαζόμαστε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, όσο και αν θλιβερές μειοψηφίες προσπαθούν να την κρατήσουν πίσω» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για «ρητή και απερίφραστη καταδίκη». «Αλίμονο αν η πολιτική αντιπαράθεση επεκταθεί στο επίπεδο της βίας», σημείωσε.
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το περιστατικό «αδιανόητο» και τόνισε: «Εκφράζουμε την πλήρη ρητή και απερίφραστη καταδίκη μας». Ανάλογες αναφορές έγιναν και από άλλα κόμματα (από Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ, Χήτα της Ελληνικής Λύσης και Τσιρώνη της Νίκης).
Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία θα αφαιρείται η άδεια στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου (την Παρασκευή 8/3) για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα. Έχει ήδη ειπωθεί από κάποια κόμματα αυτό και θέλω να ξεχωρίσω τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει και άλλα που θα καταψηφίσει»,
Ο υπουργός Παιδείας σύγκρινε την Ελλάδα με την... Κούβα, αφού μόνο εμείς και το νησί της Καραϊβικής «αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», ενώ, δείχνει έτοιμος να ενσωματώσει ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο «ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν».
Σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ο κ. Πιερρακάκης παρέπεμψε το θέμα στη δικαστική εξουσία: «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».
«Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια», ήταν οι διευκρινίσεις του υπουργού για τον τρόπο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Οι νέοι έχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Θα δουν, όμως, ότι η εξέλιξη αυτή κι αυτό που θα κάνουμε θα δώσει ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ευκαιρίες σε εκείνους. (…) Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι προς το συμφέρον όλων των φοιτητών», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.