Εκατομμύρια προβολές για fake video της Κάμαλα Χάρις που κοινοποίησε ο Έλον Μασκ
Την παραπλανητική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύει ένα fake video που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για την Κάμαλα Χάρις.
Βίντεο που μιμείται τη φωνή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το βίντεο έγινε viral αφού ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ το κoινοποίησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή 26 Ιουλίου, χωρίς να σημειώσει ότι κυκλοφόρησε αρχικά ως παρωδία.
Το βίντεο χρησιμοποιεί πολλά από τα οπτικά στοιχεία που κυκλοφόρησε ως πραγματική διαφήμιση την περασμένη εβδομάδα η Χάρις, η πιθανή υποψήφια για πρόεδρος των Δημοκρατικών, ξεκινώντας την εκστρατεία της. Αλλά το βίντεο ανταλλάσσει τον ήχο της φωνής με μια άλλη φωνή που την υποδύεται πειστικά.
«Εγώ, η Καμάλα Χάρις, είμαι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία επειδή ο Τζο Μπάιντεν τελικά αποκάλυψε την προχωρημένη του ηλικία στο ντιμπέιτ», λέει η φωνή στο βίντεο. Ισχυρίζεται ότι η Χάρις προσελήφθη «χάρη στη διαφορετικότητά της» επειδή είναι γυναίκα και έγχρωμη και λέει ότι δεν ξέρει «τίποτα από διακυβέρνηση της χώρας». Το βίντεο διατηρεί την επωνυμία «Χάρις για πρόεδρος» και προσθέτει επίσης μερικά αυθεντικά αποσπάσματα της Χάρις.
Η Μία Έρενμπεργκ, εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις, είπε σε ένα email στο Associated Press: «Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός θέλει πραγματική ελευθερία, ευκαιρίες και ασφάλεια που προσφέρει η αντιπρόεδρος Χάρις και όχι ψεύτικα, χειραγωγημένα ψέματα του Έλον Μασκ και του Ντόναλντ Τραμπ».
Ο αρχικός χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο, ένας YouTuber γνωστός ως Mr Reagan, αποκάλυψε τόσο στο YouTube όσο και στο X ότι το βίντεο είναι παρωδία. Αλλά η ανάρτηση του Μασκ περιλαμβάνει μόνο τη λεζάντα «Αυτό είναι καταπληκτικό» με ένα emoji που γελάει.
Ορισμένοι χρήστες στο διαδίκτυο αμφισβήτησαν εάν η ανάρτησή του μπορεί να παραβιάζει τις πολιτικές του X, σύμφωνα με τις οποίες οι χρήστες «δεν επιτρέπεται να μοιράζονται συνθετικά, χειραγωγημένα ή εκτός πλαισίου μέσα που μπορεί να εξαπατήσουν ή να μπερδέψουν τους ανθρώπους και να οδηγήσουν σε βλάβη». Η πολιτική έχει εξαίρεση για τα memes και τη σάτιρα, εφόσον δεν προκαλούν «σημαντική σύγχυση σχετικά με την αυθεντικότητα των μέσων ενημέρωσης».