Τραγικός είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Όλε Λιάσκο, 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 169 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 203 επιθέσεις.
LIVE οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία
https://www.youtube.com/watch?v=I96mp4LN1Kk Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας πρόσθεσε ξεχωριστά ότι συνεχίζονται σφοδροί βομβαρδισμοί στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και πως ο πολεμικός σταθμός του Τσερνομπίλ, έπεσε το απόγεμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.
Παράλληλα ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία και έχουν μεταφερθεί σε Ρουμανία και Μολδαβία.
Πετύχαμε όλους τους στόχους μας λέει η Ρωσία: «Καταστρέψαμε 83 ουκρανικούς στόχους»
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι πέτυχε όλους τους στόχους είχαν τεθεί για την πρώτη ημέρα της επιχείρησης στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα. Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι δυνάμεις του έχουν εισέλθει στην Ουκρανία από την Κριμαία και τόνισε ότι έχουν διευρυνθεί τα εδάφη των ρωσόφωνων κατά 6 – 8 χιλιόμετρα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα προχώρησαν προς την πόλη Χερσώνα βορειοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας. Το υπουργείο ανακοίνωσε
ότι κατέστρεψε συνολικά 83 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπορικές βάσεις. Ανάμεσά τους γνωρίζουμε ότι βρίσκεται το αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγο έξω από το Κρεμλίνο και η περιοχή του Τσερνόμπιλ. Όπως μετέδωσε στο OPEN, σύμφωνα με τη Μόσχα όλα τα ουκρανικά λιμάνια είναι κλειστά ενώ έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον ένα ουκρανικό ελικόπτερο δύο Σουχόι και τέσσερα Μπαϊρακτάρ.
Διαπραγματεύσεις υπό τους όρους της ζητάει η Μόσχα από το Κίεβο
Η Μόσχα δήλωσε την
«προθυμία» της να διαπραγματευθεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης της χώρας, όπως δήλωσε ο Πέσκοφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της. «Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Δραματικές ώρες βιώνει από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ουκρανία οπότε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Η έντονη επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις στοχεύσεις της Ρωσίας. Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια της Ρωσίας
αναφορικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο. Όπως μεταδίδει o Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, ενας μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει στην ανάρτησή του ο Μίλερ. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, αφού το Αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέροουν ότι
το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη,
ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. Επίσης, δεν είναι λίγες οι αναφορές για εκρήξεις που ακούγονται στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στο Λουχάνσκ και σε άλλες περιοχές, ενώ οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο τουλάχιστον για 50 νεκρούς.
Οβίδα έπληξε νοσοκομείο – Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον δέκα τραυματίες
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο Βουχλεντάρ της περιοχής Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Μεταξύ των τραυματιών φέρονται να είναι και έξι γιατροί. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας με τις μάχες να συνεχίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αναφέρει το Reuters. Σε μια ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο Κ-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Γκοστομέλ καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, κοντά στη Μεζιχίρια.
Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή του Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σαστιέ και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, «οι συνοριοφύλακες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το NMU κρατούν την άμυνα και αποκρούουν επιθέσεις». Στην περιοχή της Οδησσού, 10 στρατιωτικοί λέγεται ότι έλαβαν τραύματα από θραύσματα κατά τη διάρκεια επίθεσης. Αγωνιούν οι κάτοικοι του Κιέβου – «Μέχρι το βράδυ, νομίζω ότι η μισή Ουκρανία θα είναι της Ρωσίας» Την ίδια ωρα μια μαζική μετανάστευση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο της Ουκρανίας από το πρωί της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα για μέρη της χώρας που θεωρούν ότι μπορεί να ήταν πιο ασφαλή μετά την ρωσική στρατιωτική επίθεση. Όπως μεταδίδουν οι NYT σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜ και οι καταστηματάρχες άδειασαν τα ράφια των παντοπωλείων. Οι πολίτες πήραν κάποια από τα υπάρχοντά τους και ξεχύθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου. «Ας το κάνουμε αυτό χωρίς χάος. Ηρεμήστε» φώναζε ένας οδηγός λεωφορείου που κατευθυνόταν προς την πόλη Lviv. Ένα ποτάμι από κόκκινα φώτα εκτείνονταν για μίλια κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί δυτικά στο Lviv και τελικά στην Πολωνία.
Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι
Ο Roman Timofeyev, ο οποίος στεκόταν με τέσσερις φίλους στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου και προσπαθούσε να μπει σε ένα λεωφορείο, είπε ότι προσπαθούσε να φτάσει στο Lviv και μετά στην Πολωνία. Είπε ότι είχε πακετάρει ρούχα, έγγραφα και φάρμακα για το ταξίδι. Στην αρχή, είπε, δεν πίστευε ότι θα έφευγε, αλλά στη συνέχεια «ήταν πολύ απροσδόκητο και αρχίσαμε να ακούμε τις εκρήξεις κοντά στα σπίτια μας, οπότε φοβηθήκαμε». Η φίλη του, Nastya Oleinik, είπε: «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα». Αυτός και οι φίλοι του σχεδίαζαν να πάνε στην Τουρκία για μερικές εβδομάδες και να περιμένουν εκεί μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. «Περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος και μετά επιστρέψτε», είπε.
«Οι άνθρωποί μας πεθαίνουν»
Ένας νεαρός άνδρας με γκρι αθλητικό παντελόνι και μαύρο καπέλο καθόταν κοιτάζοντας έκπληκτος σε μια μικρή μαύρη τσάντα δίπλα σε μια μεγάλη ουρά πολιτών που περίμεναν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
«Φρικτό», είπε ο άνδρας, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Αλέξανδρος, και είπε ότι ήταν 18 ετών. «Οι άνθρωποι μας, ο στρατός μας πεθαίνουν τώρα στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, και είναι φρικτό. Άρχισαν να μας επιτίθενται τανκς από τη Λευκορωσία. Δεν ξέρω, δεν ξέρω τι να κάνω». Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στο Κίεβο, απάντησε: «Αν είναι ρωσικό, όχι», και πρόσθεσε: «Μέχρι το βράδυ, νομίζω ότι η μισή Ουκρανία θα είναι Ρωσική». Καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται, ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν τα δικά τους λεωφορεία. Ένας νεαρός άνδρας με ένα μεγάλο πράσινο σακίδιο είπε ότι δεν είχε καταφέρει να αγοράσει εισιτήριο για την πόλη που ήθελε να πάει, τη Βιλτνίτσα. Έτσι, εβρήκε έναν οδηγό που ήταν πρόθυμος να κάνει το ταξίδι, με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώσει 55 άτομα που θα μπορούσαν να το πληρώσουν σε μισή ώρα. Είπε ότι μπήκε στο πάρκινγκ και φώναξε το όνομα της πόλης και σχεδόν αμέσως γέμισε τις θέσεις. Μια γυναίκα με ροζ σακάκι έγραφε τα ονόματα. «Μου είπε ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 60», της είπε καθώς έγραφε ένα όνομα στο μικρό της σημειωματάριο. «Μπορούμε να πάρουμε άλλα πέντε». Μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, αρκετοί αστυνομικοί στάθηκαν μπροστά στις κύριες πόρτες, απομακρύνοντας τους όσους ήθελαν να ανέβουν στα λεωφορεία.
«Ακυρώθηκαν», είπε ένας από τους αστυνομικούς σε μια νεαρή γυναίκα με γκρι παλτό. «Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες». Στο εσωτερικό, οι επιβάτες κάθονταν κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να βγουν από την πόλη. Ένα νεαρό ζευγάρι κάθισε στο πάτωμα δίπλα σε μια μεγάλη μαύρη βαλίτσα γεμάτη με παλτά. Είπαν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, αλλά δεν είχαν καταφέρει να πάνε την οικογένειά τους εκεί από χθες το βράδυ. Και με τα τρένα σταματημένα αναζητούσαν άλλους τρόπους να φύγουν από την περιοχή. Μια νεαρή γυναίκα, η Τατιάνα Μέλνικ, κάθισε σε μια προεξοχή παραθύρου με την 5χρονη κόρη της, Καρολίνα, και προσπάθησε να βρει τι θα κάνει. «Δεν ξέρουμε πού να πάμε ή τι να κάνουμε», είπε η κ. Μέλνικ.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αύριο
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν η Φινλανδία και η Σουηδία, κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. «Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα». «Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα. «Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε. Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε. Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας για το θέμα της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό. Σημειώνεται ότι τη σύγκληση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζονσον. «Μιλάμε για τον πόλεμο του Πούτιν - Φοβερή μέρα για την Ευρώπη η 24η Φεβρουαρίου» λέει ο Σολτς. «Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της.
«Στόχος είναι να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους. Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Σολτς και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί», ανέφερε. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ότι θα έχουν την απόλυτη στήριξη της Συμμαχίας. «Τους διαβεβαιώνω για την φροντίδα μας. Θα σταθούμε στο πλευρό σας», δήλωσε και επανέλαβε και εκείνος την έκκληση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.
Οι πρώτες ανακοινώσεις του Ρωσικού ΥΠΕΘΑ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι από το πρωί, οπότε και ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση έχει καταστρέψει 74 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροπορικών βάσεων.
«Νεκρός» ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει κλείσει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την εισβολή της Ρωσίας το πρωί της Πέμπτης.
Σκληρή επίθεση των G7 στον Πούτιν
Οι ρωσικές δυνάμεις «σφυροκοπούν» αδιάκοπα πολλά σημεία της Ουκρανίας, με αναλυτές να αναφέρουν πως τις αμέσως επόμενες ώρες θα έχουν καταλάβει τη μισή χώρα. Μια επίθεση που έχει προκαλέσει την οργή της Δύσης, με τους ηγέτες της G7 να προχωρούν σε τηλεδιάσκεψη και να εξαπολύουν αμέσως μετά μια σκληρή επίθεση εναντίον του Ρώσου προέδρου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι ηγέτες της G7 κατηγορούν τον Πούτιν πως «επανέφερε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», συμπληρώνοντας κατηγορηματικά: «Έθεσε εαυτόν στην λάθος πλευρά της Ιστορίας».
Η ανακοίνωση των G7
«Καταδικάζουμε τον πρόεδρο Πούτιν για την επίμονη άρνησή του να εμπλακεί σε μια διπλωματική διαδικασία ώστε να τεθούν ερωτήματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις συνεχείς μας προτάσεις. Στεκόμαστε ενωμένοι με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών κρατών, όπως επίσης και με την Ουκρανία και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των διεθνών κανόνων».
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα με συμμετέχοντες τους Τζο Μπάιντεν, Όλαφ Σολτς, Τζάστιν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι, Φούμιο Κισίντα και Μπόρις Τζόνσον. Επίσης συμμετείχε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο ΓΓ Γραματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ουκρανοί βουλευτές καλούν τον Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Μία ομάδα Ουκρανών βουλευτών ζητά από τον πρόεδρο Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία «πραγματική καταστροφή» για όλες τις πλευρές, που δεν θα δουν «νικητές», υποστηρίζουν επτά βουλευτές, σε μία ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι, τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο και έναν από τους επικεφαλής του «Opposition Bloc» – ενός συνασπισμού περισσότερων από 12 πολιτικών κομμάτων. Οι βουλευτές δήλωσαν ότι «επιμένουν να χρησιμοποιήσει (σ.σ. ο Ζελένσκι) όλες τις εναλλακτικές», για να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης. Γι’ αυτό καλούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να «φθάσει σε μία συμφωνία» για να σταματήσει η αιμοτοχυσία. Μάλιστα, ζητούν από το ουκρανικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μία αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή «στρατηγικών διαβουλεύσεων» με το ρωσικό κοινοβούλιο. «Πιστεύουμε ότι ένας νέος συμβιβασμός είναι ακόμη δυνατός», λένε οι βουλευτές, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί μία διπλωματική λύση, ακόμη κι αν έχει «μία πιθανότητα στις εκατό» να πετύχει. Ο Νοβίνσκι φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Viktor Medvedchuk, ουκρανό βουλευτή και έναν από τους επικεφαλής του κόμματος «Opposition Platform – For Life», ο οποίος είναι γνωστός για τις αντί – ΝΑΤΟ θέσεις του, καθώς και για την στήριξή του στη Μόσχα όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. Μάλιστα, ο Medvedchuk, τον Μάιο του 2021, κατηγορήθηκε για εθνική προδοσία. Ο πολιτικός, που βρίσκεται σε κατ’οίκον κράτηση, αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχουν πολιτικό κίνητρο.