Είσοδος της κολάσεως: Έσκαψαν τη βαθύτερη τρύπα στη Γη - Τι πολύτιμο βρήκαν
Μια τρύπα σε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό στοιχειώνει του κατοίκους στη χερσόνησο Κοάλα της Σιβηρίας.
Η χερσόνησος Κόλα στον Αρκτικό Κύκλο είναι η έδρα ενός μυστηριώδους σοβιετικού ερευνητικού σταθμού που δεσπόζει ανάμεσα σε λίμνες, δάση και χιόνι. Στο κέντρο, δε, αυτού του σταθμού βρίσκεται μια σκουριασμένη κατασκευή, με ένα καπάκι βιδωμένο με τεράστια παξιμάδια στη βάση ενός τσιμεντένιου δαπέδου. Κάποιοι τη λένε «είσοδο της Κολάσεως». Πρόκειται για την οπή Kola Superdeep Borehole SG-3 με βάθος 12.262 μέτρα.
Γιατί μόνο... 12.262 μέτρα
Ο λόγος που η τρύπα δεν είναι βαθύτερη είναι γιατί σε αυτό το βάθος τα μηχανήματα λιώνουν από τη θερμότητα που παράγει η τριβή. Ωστόσο, η τρύπα είναι πολύτιμη από επιστημονική άποψη και δίνει πολλές πληροφορίες για τη γεωλογική σύσταση του φλοιού της γης.
Οι τοπικοί θρύλοι λένε ότι τα βράδια ακούγονται τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που έχουν πάει στην Κόλαση. Γι’ αυτό οι επιστήμονες βύθισαν ένα μικρόφωνο και κατέγραψαν τους ήχους και τους έδωσαν στη δημοσιότητα. Τελικά, όμως, αποδείχθηκε πως οι ήχοι της Κολάσεως είχαν υποστεί επεξεργασία και είχαν αναπαραχθεί σε λούπες. Άλλωστε κανένα μικρόφωνο δεν θα άντεχε στους 180 βαθμούς Κελσίου που επικρατούν στο βάθος της τρύπας. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η τρύπα να πολλαπλασιάζει τους ήχους που παράγονται στα έγκατα της γης.
Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Από επιστημονικής άποψης, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για τη γεωλογία της γης. Οι βραχώδεις σχηματισμοί είναι κορεσμένοι σε νερό και έχουν πολύτιμα ορυκτά όπως χρυσό και χαλκό, ενώ έχουν βρεθεί και 14 είδη απολιθωμένων οργανισμών.
Σύμφωνα με το BBC, χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει η τρύπα. Η διάτρηση τελείωσε το 1992 όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 180 βαθμούς Κελσίου. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν υπήρχαν πόροι για να συνεχιστεί το έργο κι έτσι η εγκατάσταση έκλεισε. Πλέον αποτελεί προορισμό μόνο για τουρίστες.