Εισφορά αλληλεγγύης: Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Το σχέδιο να θέσει στον πάγο την εισφορά αλληλεγγύης καθολικά για το 2022 εξετάζει η κυβέρνηση, ωστόσο μια τέτοια πρωτοβουλία θα κοστίσει περί τα 1,2 δισ. ευρώ ενώ το πιθανότερο είναι να πυροδοτήσει αντιδράσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς ισχύει ρήτρα διαφυγής που επιτρέπει μόνο τη λήψη προσωρινών μέτρων τα οποία πρέπει να συνδέονται και με την πανδημική κρίση.
Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα τρέχοντα εισοδήματα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί σημαντικά από την καραντίνα της οικονομίας και όχι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που δεν έχουν υποστεί τουλάχιστον στις αποδοχές τους καμία μεταβολή.
Επιπλέον είναι πιθανόν να εγερθούν και θέματα αντισυνταγματικότητας, κάτι το οποίο επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναστείλει την εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων το 2022 θα επαναφέρει το θέμα της καθολικής κατάργησης της το 2023. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο όταν τα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα έχουν φθάσει σε ένα προχωρημένο σημείο, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.
Το σίγουρο είναι ότι το 2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης κάτι άλλωστε που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στις αποδοχές θα διατηρηθεί και το 2022.
Αυτοί που θα γλιτώσουν σίγουρα την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:
- Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.
- Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.
- Οσοι λαμβάνουν μερίσματα.
Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη ανασταλεί, αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.
Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.
Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.