Εισαγγελέας φορέας rapid test: Έρευνα στη Θεσσαλονίκη
Εισαγγελέας φορέας rapid test: Τη νομιμότητα λειτουργίας φορέα ο οποίος διενεργεί τεστ αντιγόνου (rapid test) στη Θεσσαλονίκη, ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε.
Προηγήθηκε κατεπείγουσα αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την Εισαγγελία ζητώντας την άμεση παρέμβαση της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε τη λειτουργία φορέα ο οποίος διαφημίζει διαδικτυακά και διενεργεί rapid test, σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στερούμενος, όπως αναφέρει, σχετικής άδειας. "Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθώς κι αν απασχολεί επαγγελματίες του τομέα υγείας" τονίζεται στην αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος. Η έρευνα ανατέθηκε στην αστυνομία.
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Κλιμάκια άγνωστης οντότητας έχουν ανοίξει γραφεία διενέργειας rapid test
Την ίδια στιγμή, στην αποκάλυψη ότι κλιμάκια άγνωστης οντότητας έχουν ανοίξει γραφεία διενέργειας rapid test, σε διάφορες πόλεις, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στο σύστημα, προέβη και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα και α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.
«Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι, μη γιατροί, κλιμάκια που δεν ξέρουμε την οντότητά τους, ανοίγουν γραφεία σε διάφορες πόλεις και διενεργούν rapid test, προφανώς έχοντας πρόσβαση στο σύστημα καταγραφής. Προσπαθούμε να βρούμε τα κενά του συστήματος και μέσα στην ημέρα θα υπάρξει αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου για παρέμβαση στον εισαγγελέα σχετικά με αυτό», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Με έναν νόμο που είχε εκδοθεί πριν 2,5 μήνες, είπε η κ. Μαστοράκου, είχε επιτραπεί εκτός από γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια και σε υγειονομικούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας υπαλλήλους ΟΤΑ, φαρμακεία να διενεργούν rapid test.
«Αυτό άνοιξε όμως μια περίεργη βεντάλια, γιατί τους υγειονομικούς ειδικά δεν τους ελέγχει κανείς. Δεν υπάρχει εποπτεία σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι γιατροί, δίνουν αποτελέσματα άνθρωποι που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, είναι αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Ανεβαίνει στο gov η βεβαίωση και δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν, αν υπάρχει γιατρός που εποπτεύει την διαδικασία. Πρέπει οι φορείς που διενεργούν αυτά τα τεστ να έχουν μια ταυτότητα και μια εποπτεία και μόνο οι γιατροί έχουν αυτή την οντότητα, δηλαδή υπάρχει λειτουργικό ιατρείο, εποπτεία, αν συμβεί κάτι, μπορεί να επενεργήσει ο σύλλογος, να ελέγξει την διαβλητότητα». [Διαβάστε περισσότερα]