Eίναι γεγονός: Η Γη για τις επόμενες εβδομάδες έχει δεύτερο φεγγάρι - Πανικός στους... αστρολόγους
Αν και για τους επόμενους δύο μήνες η Γη έχει άλλον ένα δορυφόρο, θα είναι λίγο δύσκολο να το επιβεβαιώσουμε με γυμνό μάτι...
Ένα (ίσως όχι και τόσο) σπάνιο φαινόμενο σημειώθηκε την Κυριακή καθώς ο πλανήτης μας «υποδέχθηκε» ένα δεύτερο φεγγάρι, με έναν μικρό αστεροειδή να «παγιδεύεται» στην τροχιά της Γης.
Το εν λόγω ουράνιο αντικείμενο ανακαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου από επιστήμονες, οι οποίοι και υπολογίζοντας την τροχιά του, ανακάλυψαν πως θα έμπαινε για λίγες ημέρες στην τροχιά του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα η Γη να αποκτά έναν δεύτερο δορυφόρο, μετά τη Σελήνη.
Συγκεκριμένα, αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης παρατήρησαν για πρώτη φορά τον αστεροειδή 2024 PT5 στις αρχές Αυγούστου. Χρησιμοποιώντας το Σύστημα Προειδοποίησης για Επίγεια Πρόσκρουση Αστεροειδών (ATLAS) στο Σάδερλαντ της Νότιας Αφρικής, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν, να παρακολουθήσουν και να προβλέψουν την πορεία του αστεροειδούς, ο οποίος κατευθυνόταν προς τη Γη.
Έτσι, αυτός ο διαστημικός βράχος ανακηρύχθηκε ως «μίνι-φεγγάρι», με τον αστεροειδή να φτάνει στην τροχιά της Γης την Κυριακή, όπου και παγιδεύτηκε εκεί. Θα παραμείνει γύρω από τη Γη μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας την έξοδό του λίγο πριν από την περίοδο των διακοπών.
Πανικός για τα... ζώδια
Μάλιστα, το εν λόγω πέρασμα του αστεροειδούς έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στους αστρονόμους -όπως είναι λογικό- αλλά και στους... αστρολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να δουν τι είδους επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα δεύτερο φεγγάρι στα αστρολογικά ζώδια.
Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν ελπίδες πως θα μπορέσουν να παρατηρήσουν το νέο μας δορυφόρο με γυμνό μάτι. Με πλάτος περίπου 11 μέτρα - πάνω κάτω όσο ένα σχολικό λεωφορείο - ο 2024 PT5 είναι κάπως μικρότερος από το πλάτος του φεγγαριού που είναι περίπου 3.500 χιλιόμετρα.
Έτσι, ακόμα και οι ερασιτέχνες αστρολόγοι θα δυσκολευτούν να δουν το μίνι φεγγάρι μέσα από τα τηλεσκόπια και τα κιάλια τους. Ωστόσο, επαγγελματίες αστρονόμοι και επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν τον αστεροειδή καθώς θα κάνει το ταξίδι του γύρω από τον κόσμο.
Ένα φαινόμενο που γίνεται συχνότερα από όσο νομίζουμε
Αν και δεν το καταλαβαίνουμε, σύμφωνα με τους αστρονόμους, δεν είναι και τόσο σπάνιο κάποιος διαστημικός βράχος να παγιδευθεί στην τροχιά της Γης και να μετατραπεί σε δορυφόρο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρόμοια γεγονότα έχουν καταγραφεί το 1981 και το 2022. Το αντικείμενο 2022 NX1 πλησίασε τη Γη προτού απομακρυνθεί, ενώ το 2006 ένας αστεροειδής περικύκλωσε τη Γη για περίπου έναν χρόνο.
«Η Γη μπορεί να έλξει αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων NEO (Near-Earth Object) που βρίσκονται κοντά της και να τους κάνει μίνι-φεγγάρια», λένε οι ερευνητές. «Ο πρόσφατα εντοπισμένος NEO 2024 PT5 κινείται παρόμοια με τον 2022 NX1 και θα γίνει ένα μίνι-φεγγάρι».
Μάλιστα, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι πάντα υπάρχει ένα NEO σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
Η NASA χαρακτηρίζει "Near-Earth Object" («γεωπλήσιο αντικείμενο») κάθε αντικείμενο που πλησιάζει κοντύτερα από 190 εκατομμύρια χιλιόμετρα και «πιθανώς επικίνδυνο» κάθε μεγάλο αντικείμενο που πλησιάζει στα 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παράλληλα, οι ειδικοί σημειώνουν πως η Γη δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης για τουλάχιστον 100 χρόνια.
Επίσης, τα μίνι-φεγγάρια δεν είναι απλώς θέαμα για τους αστρονόμους. Μελέτες δείχνουν ότι περιέχουν ορυκτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαστημικά καύσιμα και είναι πολύτιμα για τις εταιρείες που ετοιμάζονται για εξορύξεις σε αστεροειδείς.