Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Τασούλας - «Βαριά η ευθύνη, χρειάζονται λύσεις ευρύτερης αποδοχής»
Με 160 θετικές ψήφους ο Κώστας Τασούλας εξελέγη ως ο πρώτος πολίτης της χώρας. Ανατροπή στη δεύτερη θέση με τον Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Τρίτη η Λούκα Κατσέλη.
![Φωτ. Eurokinissi Φωτ. Eurokinissi](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/6462566.jpg?crop=2048,1267,0,0)
Habemus Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη πρώτος πολίτης της χώρας από 160 βουλευτές, κατά την τέταρτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι ανεξάρτητοι Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Νικήτας Κακλαμάνης μετέβη στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, στο γραφείο του Κώστα Τασούλα (αίθουσα 258), όπου και τον ενηνμέρωσε, όπως προβλέπει το τελετουργικό, για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Τασούλας: Βαριά η ευθύνη - Χρειάζονται λύσεις ευρύτερης αποδοχής
«Μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη η ανάδειξή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας και συμπλήρωσε ότι «χρειάζονται λύσεις ευρύτερης αποδοχής σε διάλογο με την κοινωνίας».
«Μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη η ανάδειξή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Δυνατότητες προσφοράς και έργου ώστε να προοδεύσει η πατρίδα μας υπάρχουν. Υπάρχουν και δεδομένες δυσκολίες στην πολιτική τις οποίες γνωρίζω. Μόνο με εθνική προσπάθεια και λύσεις κοινής αποδοχής και διάλογο με την κοινωνία θα τις υπερβούμε».
«Υπάρχουν προσδοκίες από την Πολιτεία. Αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, ευημερίας, προστασίας, πολιτικής προστασίας, που έχει ως έννοια ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας» πρόσθεσε και σημείωσε επίσης: «Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μεταπολεμικά δεν υφίσταται. Για εμάς στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας οι προκλήσεις παραμένουν. Προκλήσεις σε επίπεδο υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων αλλά και κοινωνικής συνοχής».
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη έφεραν ανατροπές στο αποτέλεσμα, καθώς, στον απόηχο των καταγγελιών εις βάρος του Κώστα Τασούλα, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και οι βουλευτές που βρίσκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, επέλεξαν να απόσχουν.
Μετά από την αποχή της Νέας Αριστεράς, η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον Τάσο Γιαννίτση έλαβε τελικώς περισσότερες ψήφους από εκείνη του Σωκράτη Φάμελλου, της Λούκας Κατσέλη.
Ειδικότερα, ο Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους και η Λούκα Κατσέλη 29. Η πρόταση της ΝΙΚΗΣ για τον Κώστα Κυριακού έλαβε 14 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 39 «παρών».
Απουσίαζαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που βρίσκεται κοντά στο Κίνημα Δημοκρατίας. Συνολικώς απουσίαζαν 24 βουλευτές.
«Όχι στη συγκάλυψη» φώναξε με υψωμένη τη γροθιά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Δεν γράφεται τίποτα στα πρακτικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι βουλευτές της αποχώρησαν από την αίθουσα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπεται η αιτιολόγηση της ψήφου, ούτε προηγείται συζήτηση κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.