Είναι ασφαλές να τρώμε ληγμένα κατεψυγμένα τρόφιμα; Η απάντηση ειδικού καταρρίπτει όσα ξέραμε
Γιατρός απαντά στο εάν πρέπει να ακολουθείτε τις ημερομηνίες λήξης όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα.
Έχετε ποτέ ακούσει ότι είναι εντάξει να φάτε ένα ληγμένο συσκευασμένο τρόφιμο μόνο και μόνο επειδή είναι κατεψυγμένο; Κάτι παρόμοιο συνέβη σε έναν χρήστη του Instagram, ο οποίος ζήτησε από το διαδίκτυο προτάσεις για το αν πρέπει να τρώμε ληγμένα κατεψυγμένα τρόφιμα ή όχι.
Ο Dr. Karan Rajan, MBBS BSc και χειρουργός του NHS, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Tik Tok με τη λεζάντα «Freezer glitch» και εξήγησε τι πρέπει να κάνει κανείς σε τέτοια σενάρια και δήλωσε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα «πρακτικά» δεν λήγουν ποτέ.
Αυτό μπορεί να εκπλήσσει πολλούς, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι πραγματικά γεγονός. «Όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα, αυτές οι ημερομηνίες λήξης αφορούν περισσότερο την ποιότητα των τροφίμων και όχι την ασφάλεια. Έτσι, όσο το τρόφιμο παραμένει κατεψυγμένο, είναι ασφαλές».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα παραμείνουν νόστιμα για πάντα. Σύμφωνα με τον γιατρό, όσο περισσότερο μένει κάτι κατεψυγμένο, τόσο περισσότερο μπορεί να «επηρεαστεί από κάτι που είναι γνωστό ως "κάψιμο" από την κατάψυξη».
Σύμφωνα με τον Dr. Rajan, το «έγκαυμα» από την κατάψυξη είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα τρόφιμα καλύπτονται από κρυστάλλους πάγου και τους απορροφάται η υγρασία.
Οι αλλαγές στην γεύση και την θρεπτική αξία
Τι συμβαίνει λοιπόν όταν υπάρχει «έγκαυμα» από την κατάψυξη; «Καθώς συμβαίνει οξείδωση, το φαγητό που είναι κατεψυγμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να στερηθεί γεύσης. Η πραγματική υφή του φαγητού μπορεί να υποβαθμιστεί. Σκεφτείτε σκληρό, ξηρό κρέας και άτονα λαχανικά όταν μαγειρεύονται».
Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην Daily Express η γεύση δεν είναι το μόνο πράγμα που χάνεται όταν το φαγητό σας καταψύχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θρεπτική του αξία μπορεί επίσης να εξαντληθεί. Ο Dr. Rajan δήλωσε: «Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά (τα κατεψυγμένα τρόφιμα) μπορούν να χάσουν και τη θρεπτική τους αξία».
Στην ανάρτηση, ο Dr Rajan ανέφερε επίσης τρόπους που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει για να ελαχιστοποιήσει το κάψιμο από την κατάψυξη, τις αλλαγές στην υφή ή την εξάντληση της γεύσης. Πρότεινε να καταψύξετε τα τρόφιμα σε δοχείο που έχει σφραγιστεί με κενό αέρος ή απλά να πιέσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε από το δοχείο σας. «Είναι καλύτερα να αποθηκεύετε τα πράγματα σε σακούλες παρά σε άκαμπτα δοχεία.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ετικέτα και ημερομηνία, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα αντικείμενα αποθήκευσης. Και κρατήστε την κατάψυξή σας κάτω από τους 0 βαθμούς για να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις αλλαγές στην υφή και τη γεύση», είπε στο κλιπ.
Τέλος, δήλωσε ότι ο ασφαλής χειρισμός των τροφίμων είναι πιο σημαντικός από τις ημερομηνίες λήξης όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τα αποθηκεύετε σωστά και να διασφαλίζετε ότι «τα μαγειρεύετε καλά όταν βγαίνουν από την κατάψυξη».