Εικόνες σοκ από την Υλίκη - Πήγαν οδικώς στο νησί της λίμνης, που απείχε 120 μέτρα από τις ακτές
Η ομάδα Up Stories κατέγραψε ιστορικές και ανησυχητικές εικόνες από τη λίμνη Υλίκη και το νησάκι της.
Μετά από ένα «καυτό» καλοκαίρι κι ενώ οι βροχές τείνουν να γίνουν είδος προς... εξαφάνιση, η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η λειψυδρία απειλεί ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι εικόνες που έρχονται από τη λίμνη Υλίκη είναι αποκαρδιωτικές. Κι άλλες φορές η στάθμη της λίμνης είχε πέσει, ωστόσο ποτέ ξανά δεν είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον είναι εφικτό να πάει κάποιος με τα πόδια στο νησάκι της λίμνης, το οποίο μέχρι πρότινος απείχε 120 μέτρα από τις ακτές.
Η ομάδα Up Stories κατέγραψε ιστορικές και ανησυχητικές εικόνες από τη λίμνη Υλίκη. Τη Δευτέρα (28/10) τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να προσεγγίσουν το νησάκι με αυτοκίνητο, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος φάνταζε απίστευτο, αν παρατηρούσε κανείς τις πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες στο Google Maps.
Όπως αναφέρεται στο βίντεο της ομάδας Up Stories, η βόλτα με αυτοκίνητο στο νησάκι που κάποτε βρισκόταν 120 μέτρα μακριά από τις ακτές, αποκαλύπτει το μέγεθος της λειψυδρίας, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα ξηρασίας.
Η Υλίκη αποτελεί έναν από τους βασικούς υδάτινους πόρους της κεντρικής Ελλάδας και εναλλακτική πηγή ύδρευσης για την Αθήνα, ωστόσο η μείωση της στάθμης της απειλεί πλέον τη βιωσιμότητά της, με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική βιοποικιλότητα και την ποιότητα του διαθέσιμου νερού.
Οι αρνητικές συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη λίμνη, αλλά αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη εικόνα για τους υδάτινους πόρους της χώρας, όπου οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και η ξηρασία έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλές λίμνες, φράγματα και υπόγεια υδροφόρα στρώματα.
Εξετάζει νέα σενάρια υδροδότησης η ΕΥΔΑΠ
Αυτή η κατάσταση έχει αναγκάσει την ΕΥΔΑΠ να επανεξετάσει τις στρατηγικές της για την υδροδότηση της Αθήνας, καθώς η εξάρτηση από τη λίμνη Υλίκη και το φράγμα του Μόρνου φαίνεται μη βιώσιμη.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων φραγμάτων, η ελεγχόμενη εκμετάλλευση των υπογείων υδάτων και η αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού για ορισμένες εφαρμογές, παράλληλα με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης και μείωσης των διαρροών του δικτύου.
Αυτά τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της πρωτεύουσας, χωρίς να εξαντλούνται οι ήδη ευάλωτοι υδάτινοι πόροι.
Η περίπτωση της λίμνης Υλίκης αποτελεί μια επείγουσα υπενθύμιση για την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα. Η λήψη άμεσων μέτρων και ο σχεδιασμός μακροπρόθεσμων λύσεων είναι επιτακτική, για να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού και η προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας για τις επόμενες γενιές.