Ειδικό Δικαστήριο: Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος δεν διώκονται για τη Novartis
Σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου παραπέμφθηκαν με βούλευμα που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Το σχετικό βούλευμα για παραπομπή τους εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ με τις αρχικές διαρροές στα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για παραπομπή Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν και είχαν οδηγήσει στην ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών για την υπόθεση Novartis.
Το δημοσίευμα του ΑΠΕ
Μάλιστα και το ΑΠΕ σε χθεσινοβραδινό δημοσίευμα (22.48) ανέφερε ότι «...με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικημάτα τα οποία διέπραξαν στην υπόθεση της Novartis, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.»
Και συνεχίζει:
(...Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ελένης Μετσοβίτου - Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.)
Η πραγματικότητα
Σήμερα, έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι αυτές οι διαρροές δεν έχουν βάση και ότι η παραπομπή των δυο κατηγορουμένων δεν σχετίζεται με την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά ενεπλάκησαν στη δικαστική διερεύνησή της.
Αξίζει να σημειωθεί μια σημαντική παράμετρος, πως υπήρξε μειοψηφία δύο δικαστών που θεώρησε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την τέλεση του αδικήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα απαλλάσσει τους δημοσιογράφους και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.
Όπως αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο η παραπομπή της Ε. Τουλουπάκη αποφασίστηκε, επειδή δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή το φάκελο της δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοδουλοπούλου η οποία αφορούσε «τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το 2015» την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, γεγονός που σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελεί κατάχρηση εξουσίας.
Αναφορικά με την Ε. Τουλουπάκη αποφασίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία κατάχρηση εξουσίας σε ό,τι αφορά τις δικαστικές πράξεις κατά τη διερεύνηση των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Αντίστοιχα, αναφορικά με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραπεφθεί στο Δικαστήριο για φερόμενες πιέσεις στις οποίες έχει υποπέσει, οι οποίες στηρίζονται σε κατηγορίες ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, «με πρόθεση» παρενέβη στα καθήκοντα της Ε. Τουλουπάκη, ώστε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς «να διαπράξει την άδικη πράξη της κατάχρησης εξουσίας με την εν γνώσει της παράλειψη δίωξης», αναφορικά με την υπόθεση της μήνυσης που κατατέθηκε για την καταγγελλόμενη μη τιμολόγηση φαρμάκων επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή.
Παράλληλα, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη», την οποία «παρότρυνε με απειλές» όταν αυτή διερευνούσε την τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και «της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις όπως της δήλωσε».
Επίσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι «με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, ως ασύμβατο με αυτά, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου.
Ειδικότερα παρότρυνε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, Αντεισαγγελέα Εφετών, η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση» αναφορικά με την υπόθεση της Novartis να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Βέβαια, στην επιστολή παραίτησης που είχε εκδώσει όταν παραιτήθηκε από τη θέση της η Ε. Ράικου είχε κάνει λόγο αναφορικά με την υπόθεση Novartis πως πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο….
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται επίσης ότι παρενέβη στο έργο του τότε Οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου σε δύο υποθέσεις. Η μια αφορά καταγγελλόμενες πιέσεις σχετικά με έρευνα που διενεργούνταν τότε σε βάρος του Γιώργου Παπαχρήστου και η δεύτερη στηρίζεται σε φερόμενες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου εναντίον του Π. Αθανασίου προκειμένου να «περατωθεί τάχιστα ο έλεγχος» αναφορικά με όσους συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμοβούργου, Μ. Βρετανίας και των 65 cd των εμβασμάτων του εξωτερικού, ενώ φέρεται να παρενέβη στο έργο του Οικονομικού Εισαγγελέα «σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καναλάρχες και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Τέλος, η παραπομπή του Δ. Παπαπαγγελόπουλου βασίστηκε και στο ότι «παρενέβη επανειλημμένα στο έργο» του Π. Αθανασίου για υποθέσεις που αφορούσαν τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.
Το σημερινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ
Τι αναφέρουν οι συνήγοροι του Παπαγγελόπουλου
Σε γραπτή δήλωσή τους οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου αναφέρουν τα εξής:
Με του βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του αρ 86 του Συντάγματος ο εντολέας μας απαλλάχθηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της Ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα κατέληξαν ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνί και δωροληψίας πολιτικού προσώπου. Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις του εντολέως μας στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.
Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος που αφορά στη πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και στην με πλειοψηφία 3- 2 απόφαση για παραπομπή της κ Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας δια παραλείψεως τελούμενο, που αφορά αποκλειστικά στη μη έγκαιρη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό υγείας κ Κουρουπλή , με ηθικό αυτουργό τον εντολέα μας, δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού δικαστηρίου.
Τι λέει ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος
«H Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και οι Εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος , τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδος μας», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του.
Συνήγορος Τουλουπάκη: Το βούλευμα βγάζει από το «κάδρο» της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο «Novartis»
«Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κας Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κλπ συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή.
Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο εκδοθέν εσπευσμένα Βούλευμα είναι ότι:
α) απαλλάσσει την εντολέα μου όλων των σοβαρών κατηγοριών επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες, που σημαίνει ότι υπήρξαν άδικες και αβάσιμες σε βάρος της σοβαρές κατηγορίες,
β) βγάζει από το «κάδρο» της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο «Novartis», θεωρώντας όλες τις εισαγγελικές ενέργειες για την έρευνά του απολύτως νόμιμες,
γ) δεν δικαιώνει, με σαφή αναφορά, τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος της,
δ) θεωρεί ως απόλυτα νόμιμες τις επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και τις εισαγγελικές ενέργειες στη διαχείριση των καταθέσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν.
Τελικά για το σκάνδαλο “Novartis” δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του…».
Καθημερινή-ΣΚΑΪ: Συγγνώμη λάθος
Oμολογία από την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ ότι υπήρξε οργανωμένη διαρροή με ψεύτικες κατηγορίες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.
Η δικαστική συντάκτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ ζήτησε συγγνώμη από το site της εφημερίδας και από τους τηλεθεατές του καναλιού αποκαλύπτοντας ότι η πληροφόρηση που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης «για παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, σχετικά με την υπόθεση Novartis, δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια».
Η Ιωάννα Μάνδρου έγραψε χαρακτηριστικά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
«Σημειώνεται ότι η πληροφόρηση αργά χθες το βράδυ για παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, ήταν ψευδής και ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες μας ζητά συγγνώμη.
Επίσης σημειώνεται ότι το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι πηγές των πληροφοριών αυτών υπήρξαν ανώτατες δικαστικές πηγές».
Παράλληλα η Ιωάννα Μάνδρου βγήκε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων όσον αφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη καθώς από το περιεχόμενο του βουλεύματος προκύπτει ότι δεν διώκονται για το σκάνδαλο Novartis.