Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες του πρωινού: Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό», την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού, με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Alexander Bernhuber (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σήμανση της ετικέτας προέλευσης των τροφίμων και υιοθετήσαμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στο μέλι. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται σαφώς στην ετικέτα των μειγμάτων μελιού. Επιπλέον, έχουν καθοριστεί υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και έχει εντοπιστεί η ανάγκη για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ για το μέλι. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι και ότι τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι καταναλωτές προστατεύονται καλύτερα από το νοθευμένο μέλι».
Οι νέοι κανόνες
Ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτα ότι είναι νοθευμένο με ζάχαρη και παραμένει απαρατήρητο στην αγορά της ΕΕ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτικό να αναφέρουν με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, τις χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού. Πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες. Μετά από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.
Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί την υποχρεωτική επισήμανση στη χώρα προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση, εάν χρειάζεται.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τους νέους κανόνες στο σχετικό δελτίο Τύπου μετά τη συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ.