Εγκλήματα που «πάγωσαν» τα καλοκαίρια μας - Ειδικοί μιλούν στο flash.gr
Στυγερές δολοφονίες, βιασμοί και άγριοι ξυλοδαρμοί που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τί λένε επιστήμονες για τον θερμικό νόμο των εγκλημάτων.
Στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Ειδεχθείς δολοφονίες, γυναικοκτονίες , βιασμοί και άγριοι ξυλοδαρμοί. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η χώρα μας γίνεται πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για ένα ακόμη έγκλημα που θυμίζει ταινία θρίλερ.
Η δεκαπεντάχρονη - τότε - Μυρτώ, που βιάστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα μέχρι αναπηρίας από έναν άνδρα πακιστανικής καταγωγής στην Πάρο. Ο Θανάσης Αρβανίτης που μαχαίρωσε και αποκεφάλισε την σύντροφό του στη Σαντορίνη. Η Γαρυφαλλιά που έχασε τη ζωή της από τα χέρια του ίδιου της του συντρόφου ενώ βρίσκονταν σε διακοπές στη Φολέγανδρο, αλλά και η σύζυγος ιερέα που μαζί με τον εραστή της, τον δολοφόνησαν για να του πάρουν την περιουσία. Ενώ πριν λίγες μόλις μέρες ένας 67χρονος άνδρας στη Λαμία, σκότωσε την γυναίκα του μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Είναι μόνο κάποια από τα πολλά αποτρόπαια εγκλήματα που προκάλεσαν συναισθήματα τρόμου και φρίκης τόσο για την αγριότητα με την οποία τελέστηκαν, όσο και για τους δράστες που παρέμειναν αμετανόητοι.
Όπως εξηγούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι στο flash.gr, το γεγονός πως τα εν λόγω εγκλήματα τελέστηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε άλλο παρά τυχαίο θα μπορούσε να θεωρηθεί. Μακροχρόνιες έρευνες στις επιστήμες της εγκληματολογίας, της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, έχουν αποδείξει πως οι πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και χρόνου που υπάρχει κατά τους θερινούς μήνες, οδηγεί τους εγκληματίες να εκδηλώσουν ευκολότερα τα ζωώδη ένστικτά τους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν
Όπως εξηγεί στο flash.gr η ψυχολόγος και διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Μπογιατζή, ενδεχόμενα συμπτώματα ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς τείνουν να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δρ. Χριστίνα Μπογιατζή
Ψυχολόγος ΜΑ
Παιδοψυχολόγος Ph.D
Λογοπαθολόγος ΜΑ
«Δυστυχώς, είναι πλέον εύλογο και αναμενόμενο το ερώτημα της βίας στις μέρες μας. Ερωτήσεις όπως «Γιατί τόση βία;» μπορούν να προκύψουν μέσα από την απλή διήγηση του γειτονικού μας φίλου που μετά από πολύ καιρό, βρέθηκε στο τραπέζι μας για μια προσωπική εξιστόρηση. Μιας και έχουμε το θέρος στην πλάτη μας για πολλούς μήνες, η Ελλάδα ούσα μία χώρα με πολύ θερμές ημέρες πλέον, αναζητούμε συσχετίσεις βίας με την αυξημένη θερμοκρασία που μας περιβάλλει.
Ενδεικτικά, η βιβλιογραφία πρόσφατα εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στο κλίμα (ζέστη, κρύο) και την αποκλίνουσα συμπεριφορά των ανθρώπων είτε σε ενδο-οικογενειακό ή και σε ευρύτερο περιβάλλον. Από την στατιστική έρευνα, διαπιστώθηκε πως δεν βρίσκουμε αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στην υψηλή θερμοκρασία και την εγκληματική ενέργεια, ωστόσο, το καλοκαίρι ειδικά, στιγματίζεται ως «συνήθης ύποπτος» διότι μέσα σε αυτό, μεταβάλλονται οι ρουτίνες των ανθρώπων. Το δεύτερο, ως εύρημα αλλά και ως στοιχείο μίας ανθρώπινης συμπεριφοράς, δύναται να προκαλέσει ακόμη και νευρολογικά, ένα στρεσογόνο κλοιό μίας άλλης συνειδητότητας στον άνθρωπο και συνεπώς, να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις μίας εναντιωματικής, ψυχοπαθητικής ή και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Η ενδο-οικογενειακή βία, επισύρει αιτιώδεις συνάφειες πολύ βαθύτερες από ένα κλίμα ή έναν εσωτερικό θερμοστάτη του ψυχισμού μας. Η ενδο-οικογενειακή βία κατά τις θερινές ημέρες θα μπορούσε να είναι απότοκη μιας υφέρπουσας ψυχοπαθολογίας που σέρνεται κάτω από τα κρυμμένα χρονομπάουλα της εκάστοτε οικογένειας, πράγμα που αποκαλύπτεται όταν τα μέλη αυτής της «νοσηρά συνδεδεμένης» οικογένειας, βρίσκονται σε ένα τραπέζι για ένα γεύμα. Θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς και με τις διακοπές των Χριστουγέννων όπου σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται σοβαρές συγκρουσιακές ρήξεις μεταξύ των μελών ενόψει μίας ανεπιθύμητης, δεικτικής ή και απλά ανυποψίαστης και κακοποιητικής συζήτησης. Ένα άλλο αίτιο της ενδοοικογενειακής βίας κατά τους θερινούς μήνες, θα μπορούσε να είναι και ότι πλέον, τα μέλη δεν έχουν τόσους περισπασμούς (εργασία, σχολεία, υποχρεώσεις κτλ) και κατά προέκταση, μπορούν να συναισθανθούν με περισσότερη ενδοπροσωπική ευλάβεια τον εαυτό τους, τα μνημονικά φορτία της παιδικής τους ηλικίας αλλά και όλα τα βιώματα που ενδεχομένως να είχαν κουκουλωθεί όλους τους υπόλοιπους μήνες.
Όταν έχουμε επαφή με το συναίσθημά μας μέσα από μία σιωπή στην παραλία, ένα απόγευμα με ολόγιομο φεγγάρι χωρίς προσδοκίες από τον εαυτό μας, γίνομαστε πιο ευάλωτοι και μπορούμε έτσι να επιτρέψουμε σε κάποιον να μας κακοποιήσει πιο εύκολα, πιο αβίαστα και αναπόδραστα εφόσον «μαλακώνουμε» και ευαισθητοποιούμαστε. Ας μην υποτιμήσουμε και τους καλοθελητές του ενδο- οικογενειακού τραύματος που συνήθως παροτρύνουν εσφαλμένα την συγκάλυψη όλων για λόγους εικονικής πραγματικότητας.
Γενικά, το καλοκαίρι έχει μία επίδραση αφενός μεν αγχολυτική επειδή καταλαγιάζουν οι διεκπεραιωτικές αλληλεπιδράσεις του χειμώνα, αφετέρου δε, βαθιά επώδυνη όταν αναβιώνονται άλυτα τραύματα ή και δημιουργούνται εκ νέου επιπρόσθετα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σχέσεις του χειμώνα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ψυχής μας το καλοκαίρι και έτσι, δυνάμεθα να βρεθούμε είτε ως θύτες αλλά κυρίως ως θύματα σε δυνητικά πολύ άσχημες καταστάσεις.»
Επικρατεί ο «θερμικός νόμος»
Σύμφωνα με τους εγκληματολόγους, κατά τους θερινούς μήνες στατιστικά σημειώνονται όλο και περισσότερα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή. Δολοφονίες, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, αυτοχειρίες. Αντιθέτως όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν υπερτερούν εγκλήματα που έχουν να κάνουν με χρήματα και όχι με την ανθρώπινη ζωή, όπως ληστείες και κλοπές.
Ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στο flash.gr εξηγεί, πως ένας από τους σοβαρότερους λόγους έξαρσης της εγκληματικότητας είναι πως οι ασθενείς διακόπτουν την αγωγή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δημήτρης Σούρας, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής
«Τα εγκλήματα που αυξάνονται το καλοκαίρι είναι αυτά που έχουν να κάνουν με αρρώστους. Οι ψυχοπαθητικοί - εν δυνάμει - δολοφόνοι, θα εγκληματήσουν ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου. Εκείνοι όμως που πάσχουν από ασθένειες που περιέχουν τη βία, έχουν πρόβλημα με τη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η αγωγές που λαμβάνουν τους δημιουργούν παρενέργειες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι επιλέγουν να σταματούν τη λήψη των φαρμάκων που τους είναι απαραίτητα, για να μπορούν να εκτίθενται στον ήλιο ευκολότερα, να καταναλώνουν αλκοόλ κλπ. Και αυτό οδηγεί σε υποτροπή. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται πολύ συχνά βίαιοι τόσο εναντίον των άλλων όσο και προς τον εαυτό τους. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και η αλλαγή του «σχήματος της οικογένειας» το οποίο διασπάται το καλοκαίρι, και η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών αλλάζει και τους αποσυντονίζει. Συχνά παραμένουν μόνοι τους και αυτό επιδεινώνει την ήδη κακή ψυχολογία τους. Συν το γεγονός ότι το καλοκαίρι επικρατεί το σύνδρομο της απελευθέρωσης.»
Η Μυρτώ της Πάρου
Ιούλιος του 2012 και η 15χρονη Μυρτώ περπατά στην παραλία της Χρυσής Ακτής στην Πάρο. Ξαφνικά της επιτίθεται ένας πακιστανός εργαζόμενος σε ένα ξενοδοχείο. Της χτυπά βάναυσα το κεφάλι στα βράχια και την βιάζει. Ο δράστης συλλαμβάνεται και ομολογεί. Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για ληστεία, 18 χρόνια για βιασμό και 18 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η Μυρτώ παλεύει για μήνες να κρατηθεί ζωντανή και σήμερα παλεύει ακόμη να ξανακερδίσει τη ζωή που της στέρησαν τόσο άδικα.
Ο μακελάρης της Σαντορίνης
Ήταν Αύγουστος του 2008 όταν ο 31 ετών μάγειρας εθεάθη στα σοκάκια της Σαντορίνης να περπατά κρατώντας στα χέρια του το κεφάλι μιας γυναίκας. Ήταν η σύντροφός του. Ο Θανάσης Αρβανίτης, έσφαξε με μαχαίρι την 25χρονη Αδαμαντία και της έκοψε το κεφάλι. Οι κάτοικοι του νησιού έκαναν λόγο για συχνούς τσακωμούς του ζευγαριού κατά τη διάρκεια διαμονής τους στο νησί. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια και 36 χρόνια κάθειρξη.
Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο
Ιούλιος του 2021 και ένα νεαρό ζευγάρι πήγε διακοπές στη Φολέγανδρο. Λίγες μέρες μετά η 26χρονη Γαρυφαλλιά εντοπίζεται νεκρή στην περιοχή Λυγαριά. Ο ίδιος της ο σύντροφος την χτύπησε και την πέταξε στο γκρεμό, μετά από τσακωμό τους επειδή δεν έβρισκαν το δρόμο, με τον δράστη να ισχυρίζεται χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς : «Τσακωθήκαμε και χάλασε η φάση!» Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη.
Η παπαδιά και ο εραστής της
Σεπτέμβριος 2012 και η πρεσβυτέρα μαζί με τον εραστή της δολοφονούν τον 52χρονο ιερέα Αθανάσιο Αυγερόπουλο στην Ηλεία. Εκτελούν το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας με κίνητρό τους, την περιουσία του ιερέα. Παρά τις προσπάθειες των συνεργών να συγκαλήψουν το έγκλημα και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του ιερέα.
Λαμία: Τη σκότωσε και αυτοκτόνησε
12 Αυγούστου 2024 και η τοπική κοινωνία στο Παγκράτι Λαμίας συγκλονίζεται από μία ακόμη γυναικοκτονία. Οι γείτονες ακούν πυροβολισμούς και όταν σπεύδουν στο σπίτι, εντοπίζουν το ζευγάρι νεκρό μέσα στα αίματα. Ο 67χρονος σκότωσε την 60χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.