ΕΦΚΑ: Σπρίντ για την έκδοση 7.000 εκκρεμών διεθνών συντάξεων
Στη ταχύτερη εκκαθάριση των διεθνών συντάξεων προχωρά άμεσα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοποιώντας όλα τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του από την πρόσφατη «μάχη» για τη μείωση του στοκ των κύριων εκκρεμών συντάξεων.
Σήμερα, οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις ανέρχονται σε 17.000 και η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης έχει ζητήσει να υπάρξει ένα…σπριντ από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις διεθνείς συντάξεις, με στόχο αυτές μέχρι το τέλος του έτους να μην υπερβαίνουν τις 10.000.
Task Force για επίσπευση της εκκαθάρισης
Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη συσταθεί task force, η οποία έχει ως βάση της την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ. Αυτή η ειδική ομάδα θα επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες και θα προβεί σε τεκτονικές αλλαγές προκειμένου να εκκαθαριστούν γρηγορότερα οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις.
Μάλιστα, με στόχο την επίτευξη του στόχου για επιτάχυνση των διαδικασιών έχουν ήδη μεταφερθεί αρκετοί υπάλληλοι που έβγαζαν κυρίες συντάξεις στη διεύθυνση Διεθνών συντάξεων, ενώ «τρέχει» πλήρως και το ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής εγγράφων.
To σύστημα αυτό επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του ΕΟΧ, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασφάλιση της ταχείας και αξιόπιστης ανταλλαγής δεδομένων και την αμεσότερη εξυπηρέτηση των σχετικών αιτημάτων των διακινούμενων πολιτών.
Η ηλεκτρονική υποδομή μέσω Κομισιόν
Στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στους ασφαλιστικούς φορείς των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την απαραίτητη κοινή υποδομή για τη λειτουργία του συστήματος EESSI.
Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη αναπτυχθεί:
- Κεντρικός Κόμβος (Central Service Node - CSN),
- λογισμικό για το Αποθετήριο Δημόσιων Φορέων (Institutional Repository –IR),
- λογισμικό για τα Σημεία Πρόσβασης (Access Points - APs).
Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση συμβάλει στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των φορέων των κρατών μελών, στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών, στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας, μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων, στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης στο ψηφιακό αυτό σύστημα έχουν ήδη «κουμπώσει» οι οργανικές δομές του e-EΦΚΑ που, μεταξύ άλλων, αφορούν στις παροχές ασθενείας σε χρήμα, στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, στις παροχές σε χρήμα, λόγω εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας, καθώς και στην απονομή διεθνών συντάξεων.