Έφη Αχτσιόγλου: «Ασυλίες, μπόνους και ζημία Δημοσίου, η στρατηγική της ΝΔ για τράπεζες και ΤΧΣ» [vid]
«Χαρακτηριστική αυτής της στρατηγικής είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου από τη μη πληρωμή των οφειλόμενων τοκομεριδίων το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε περισσότερο από 1,5 δισ. και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπέστη απίσχναση των μετοχών του της τάξης του 95%. Μάλιστα η κυβέρνηση προέβλεψε ακαταδίωκτο για τη διοίκηση του ΤΧΣ, όταν οι ενέργειές της ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ακόμη και σε περιπτώσεις πώλησης μετοχών του Δημοσίου κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία», πρόσθεσε.
Με το παρόν νομοσχέδιο, υπογράμμισε, «αυτή η στρατηγική εξελίσσεται καθώς:
Δηλώνεται σαφώς ότι σκοπός είναι η πλήρης επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.
Προβλέπεται ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη διάθεση των μετοχών χωρίς καμία αναφορά στο δημόσιο συμφέρον.
Ουσιαστικά επιδιώκεται μέσα σε τρία χρόνια να πουληθούν οι μετοχές του Δημοσίου πάση θυσία, χωρίς καμία προστασία από ζημία για το Δημόσιο.
Παράλληλα, αποψιλώνονται πολλά ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου –διά του ΤΧΣ- στα Δ.Σ. των τραπεζών.
- Καταργείται το δικαίωμα να συγκαλεί Γ.Σ. και να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή.
- Καταργείται το δικαίωμα βέτο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και ανάμεσά τους στη χορήγηση μπόνους στα τραπεζικά στελέχη.
Η κυβέρνηση σκανδαλωδώς ξεκλειδώνει από το 2023 τον διάδρομο για τη χορήγηση μπόνους σε τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες με δείκτη “κόκκινων” δανείων κάτω από 10%. Μάλιστα στην προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου, όπως ήταν αναρτημένο στη διαβούλευση, δεν υπήρχε καν το χρονικό όριο του 2023, αλλά θα μπορούσαν να χορηγούνται και αναδρομικά μπόνους. Προφανώς υπήρξε εμπλοκή και αντίδραση των δύο συστημικών τραπεζών που δε έχουν πιάσει τον δείκτη. Έτσι, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι η κούρσα χορήγησης μπόνους θα ξεκινήσει από το 2023 για όλους».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η διαφωνία μας με τις επιλογές της κυβέρνησης είναι στρατηγική. Η ΝΔ αντιλαμβάνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ένα πεδίο κερδοφορίας, είτε των μεγαλομετόχων των τραπεζών, είτε λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς οι τράπεζες αποκλείουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δεύτερη στρατηγική διαφωνία μας είναι ότι αντιλαμβάνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ένα πεδίο όπου το Δημόσιο δεν θα έχει κανέναν ρόλο και κανέναν λόγο. Η δική μας θέση, αντιθέτως, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε παρουσία του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ακριβώς διότι το Δημόσιο οφείλει να έχει ρόλο στη χάραξη μίας συγκεκριμένης χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Άρα, το θέμα δεν είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει το τέλος του ΤΧΣ το 2025, το θέμα είναι ότι -με αυτόν τον τρόπο- η κυβέρνηση προβλέπει το τέλος της παρέμβασης του Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα χωρίς καμία διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Εκεί βρίσκεται η στρατηγική μας διαφωνία».
https://www.youtube.com/watch?v=U4x9kU5U-3U
Τέλος, απαντώντας σε ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι:
«Η ιστορία της χώρας και της οικονομίας δεν ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2015, ξεκινάει πολύ πιο πριν και δυστυχώς πριν τον Ιανουάριο του 2015 ήταν μία ιστορία χρεωκοπίας με πάρα πολύ μελανά σημεία.
- Για τις καταθέσεις: Τέλη του 2009 οι καταθέσεις ήταν 237 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, τέλη του 2014 οι καταθέσεις ήταν 160 δισ. Μιλάμε για απώλειες καταθέσεων 77 δισ. ή 32,5%. Δεν θυμάμαι να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ 2010-2014. Πάει πολύ να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας τα στελέχη της ΝΔ -“βάστα Γερούν”- ζητούσαν από τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.
- Για τα “κόκκινα” δάνεια: Από τις αρχές του 2009 έως τα τέλη του 2014 τα “κόκκινα” δάνεια αυξήθηκαν από 14 δισ. σε 97,7 δισ., δηλαδή αύξηση 83 δισ. ή 568%. Τον Ιούνιο του 2019 βρίσκονταν στα 75 δισ. μειωμένα κατά 22 δισ. ως προς τα τέλη του 2014.
Σήμερα είναι γνωστό ότι η μείωση των “κόκκινων” δανείων είναι λογιστική. Έχουν φύγει από τον ισολογισμό των τραπεζών και έχουν μεταφερθεί σε servicers. Δεν έχουν φύγει από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, δεν έχουν φύγει από το οικονομικό κύκλωμα, αντιθέτως το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει διογκωθεί. Η ίδια η ΤτΕ στα τέλη του 2021 λέει ότι το 83% των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers είναι κόκκινα, δηλαδή περί τα 108 δισ.
- Για την αξία συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες: Επί ΝΔ ξεκίνησε το 2012 με 49,7 δισ. και κατέληξε το 2014 με 23 δισ. απώλειες 26 δις. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι απώλειες δεν ήταν ούτε στο μισό αυτού που συνέβη επί ΝΔ».