ΕΕ: Oι πρώτοι κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, γεγονός που ασκεί πίεση και στις άλλες ισχυρές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, να προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Τον Απρίλιο, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του και οι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024. Η ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων κρίθηκε επείγουσα μετά την κατάρρευση της FTX.
Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελίζαμπεθ Σβάντενσον, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, επισήμανε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύουν καλύτερα τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτά τα στοιχεία και θα αποτρέπουν την κατάχρηση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν προβλέπουν ότι οι εταιρείες, οι οποίες θέλουν να εκδίδουν, να εμπορεύονται και να διατηρούν κρυπτονομίσματα, περιουσιακά στοιχεία και σταθερά νομίσματα στο μπλοκ των 27 χωρών οφείλουν να αποκτήσουν άδεια. Επίσης, περιλαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μεταφοράς κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των συναλλαγών.
Από τον Ιανουάριο του 2026 οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών οφείλουν να λαμβάνουν τα ονόματα των αποστολέων και των δικαιούχων σε κρυπτονομίσματα, ανεξάρτητα από το ποσό που μεταφέρεται.
Υπήρξε, επίσης, συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους για τη φορολόγηση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.
Οι εταιρείες που εκδίδουν κρυπτονομίσματα ζητούν τη ρύθμιση της αγοράς, ασκώντας πίεση στις χώρες να αντιγράψουν τους κανόνες της ΕΕ και στις ρυθμιστικές Αρχές να θεσπίσουν παγκόσμιους κανόνες για τις διασυνοριακές συναλλαγές.
Η Βρετανία φαίνεται ότι υιοθετεί μια σταδιακή προσέγγιση, αλλά δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση των υφιστάμενων κανόνων για οικονομικά στοιχεία και διαχείριση τίτλων, ενώ αποφασίζουν εάν θα εισαγάγουν νέους κανόνες κατά παραγγελία και ποιος θα τους εφαρμόσει.