ΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το φονικό ρωσικό χτύπημα στο Σούμι: «Ο Πούτιν κοροιδεύει τον Τραμπ»
Για αποφασιστικές κυρώσεις κάνουν λόγο οι πρώτες δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ως απάντηση στη Ρωσία του Πούτιν.

Πυρά κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας εξαπέλυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνάντηση τους τη Δευτέρα (14/4) στο Λουξεμβούργο, μετά το φονικό χτύπημα στο Σούμι της Ουκρανίας την Κυριακή (13/4) που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι.
Δύο ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το Σούμι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (13/4) την ώρα που οι χριστιανοί πιστοί γιόρταζαν την Κυριακή των Βαΐων, μια γιορτή που τιμά την είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 34 άνθρωποι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 110 να τραυματιστούν.
«Το χτύπημα έπληξε το κέντρο της πόλης την Κυριακή των Βαΐων. Μόνο βρωμερά αποβράσματα μπορούν να ενεργούν έτσι», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα σχόλια της Γηραιάς Ηπείρου υπέρ της Ουκρανίας
Για τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μπαράζ επιθέσεων καταδεικνύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews.
«Θέλω απλώς να πω πόσο σοκαρισμένος είμαι από την τελευταία σειρά ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Radosław Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ και η αμερικανική κυβέρνηση να δουν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας κοροϊδεύει αυτή την καλή θέληση και ελπίζω να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».
Ο Κεστούτις Μπούντρις της Λιθουανίας δήλωσε ότι η «βάρβαρη επίθεση» στην πόλη Σούμι αντιπροσωπεύει ένα «έγκλημα πολέμου εξ ορισμού» και απαίτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων με στόχο τον τομέα που έμεινε «ανέγγιχτος» σε προηγούμενες αποφάσεις, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τα πυρηνικά: «Αυτό είναι, για άλλη μια φορά, μια ταπείνωση για όλους όσοι καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπούντρις.
Τα σκληρά αντίποινα στη Ρωσία
Η Φινλανδή ομόλογός του, Ελίνα Βαλτόνεν, υποστήριξε τις εκκλήσεις για πρόσθετες σκληρές κυρώσεις και δήλωσε ότι η βουτιά στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που προκλήθηκε από τους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ ήταν «ακριβώς» αυτό που χρειαζόταν η Δύση για να αποδυναμώσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
«Η Ρωσία δείχνει πλήρη περιφρόνηση για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και ότι η Ρωσία έχει μηδενικό σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε η Βαλτόνεν κατά την άφιξή της ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα άτομο που δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και αυτό είναι ο Πούτιν».
Η Σουηδή Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι ήρθε η ώρα «να προχωρήσουμε και να πάρουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία».
Η πιθανή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έχουν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων, έχει συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά απέκτησε μεγαλύτερη απήχηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ και την έναρξη της μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.