ΕΕ - Αλβανία: Σκληροί όροι για την ένταξη - Ικανοποίηση στην Αθήνα - «Ευχαριστώ» Ράμα στον Πούτιν
Για τη σημασία που έχουν για την ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια μίλησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά τη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο.
«Για την Αλβανία δεν υπάρχει άλλο μέλλον, δεν υπάρχει άλλο μέρος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το μέλλον μας στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή είναι μία σημαντική ημέρα ιστορικής σημασίας για την Αλβανία και τον λαό της αλλά κατά τη γνώμη μου επίσης για την ΕΕ».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε πως ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «αν η Αλβανία έχει σχέδιο Β σε περίπτωση που η ΕΕ καθυστερήσει ξανά ή περιπλέξει τη διαδικασία, όπως έκανε, ειλικρινά, στο παρελθόν. Και ναι, δυστυχώς είναι αλήθεια ότι μερικές φορές η ΕΕ μπορεί να είναι άδικη και ήταν άδικη με τις υποψήφιες χώρες». «Εμείς οι Αλβανοί δεν μπορούμε να έχουμε σχέδιο Β όταν πρόκειται για ατομική ελευθερία, κράτος δικαίου και λειτουργική δημοκρατία», πρόσθεσε.
Ο Έντι Ράμα προχώρησε επίσης σε αναφορά στον πρόεδρο της Ρωσίας λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν μπορώ να αποφύγω να πω ότι ήταν με τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν που πήρε νέα ταχύτητα αυτή η διαδικασία μετά την επιθετικότητα στην Ουκρανία που λειτούργησε σαν κλήση αφύπνισης υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη ότι η ψευδαίσθηση της αυτοεπάρκειας είναι απλώς αυτό, μία ψευδαίσθηση».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αλβανία έγινε επισήμως υποψήφιο κράτος μέλος το 2014. Σήμερα καλείται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Οι συζητήσεις για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα πρόκειται να συνεχιστούν έως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρόοδο της εφαρμογής τους να καθορίζει και την πορεία της ενταξιακής της διαδικασίας.
Υπέρ της ένταξης η Αθήνα, αλλά με προϋποθέσεις
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της – όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης – καθώς, το κείμενο της κοινής θέσης της Ε.Ε για την πρώτη δέσμη κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, περιλαμβάνει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα.
«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει, όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη των Δυτικών Βαλκανίων σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας «τήρησε στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μια εποικοδομητική στάση παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις».