Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Στα 180 ευρώ το πλαφόν
Λευκός καπνός βγήκε από την σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και κατέληξαν σε συμφωνία για την ενεργοποίηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όταν οι τιμές στα συμβόλαια μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF) υπερβαίνουν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες.
Το ανώτατο όριο των 180 ευρώ μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και έπειτα και δεν θα ισχύει αρχικά για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας, αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.
Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την Ε.Ε., με φόντο την ενεργειακή κρίση. Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο σήμερα, Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί ένα μέτρο που οι χώρες συζητούν επί μήνες.
Η τιμή στα επίπεδα των 180 ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόταση για πλαφόν 275 ευρώ/MWh που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες".
«Αγγίζουμε πλέον τη συμφωνία», είχε δηλώσει το πρωί της Δευτέρας η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον. «Φυσικά, απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους», πρόσθεσε προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Κλειστή σύσκεψη Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας και Πολωνίας
Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. διοργανώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το πλαφόν θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία αερίου εκτός Ε.Ε. Το μπλοκ αυτό ζητάει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως αυτόματη αναστολή του πλαφόν σε περίπτωση που πυροδοτήσει αρνητικές συνέπειες.