Πόρισμα ΡΑΕ - Δαγούμας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Δεν έχει διαπιστώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Δεν προκύπτει ζήτημα χειραγώγησης τιμών αλλά η λειτουργία της αγοράς μπορεί να αυξήσει να οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή» τόνισε ενώ εκτίμησε ότι εάν η τιμή του φυσικού αερίου δεν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ «δε θα μπορέσει να επανέλθει τιμή της χονδρεμπορικής και της λιανικής στα επίπεδα τα οποία βρισκόταν».
Με αφορμή τις αναφορές περί χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο πρόεδρος υποστήριξε: «Εμείς ως Αρχή ελέγχουμε ζητήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει για το σκοπό αυτό το πλαίσιο κανόνων Remit. Έχουμε δημιουργήσει εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς», είπε και συνέχισε:
«Όμως η λειτουργία της αγοράς μπορεί να οδηγεί σε αυξημένα κέρδη υπό ακραίες τιμές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα. Και δύναται η πολιτεία να τα πάρει», τόνισε.
Ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι όντως η κερδοφορία των παραγωγών κατά τους μήνες από Οκτώβρη του 21 μέχρι και Μάρτιο του 22 ήταν λίγο πάνω από τα 920 εκατομμύρια ευρώ. « Ταυτόχρονα για να είμαστε δίκαιοι αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους.
Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, είπε ότι η ΡΑΕ διαπίστωσε, ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους περίπου 335 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις (σταθερά τιμολόγια) για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Ο πρόεδρος της Αρχής επιδίωξε να αποσαφηνίσει το ρόλο της: «Καταγράφουμε τα αποτελέσματα ανά δραστηριότητα Δεν αφαιρούμε ποσά. Από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογο κάποια ποσά να αφαιρούνται. Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη για να προβεί η πολιτεία στη φορολόγηση των κερδών. Η λειτουργία της ΡΑΕ και Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν σε ζητήματα ανταγωνισμού».
Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι δεν την επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή, αλλά είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση της κάθε εταιρείας.
Η εξέλιξη της τιμής στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φαίνεται ότι υπάρχει σύζευξη τιμών. Αρκετούς μήνες είμαστε κοντά στο μέσο όρο, κάποιους μήνες όντως είμαστε πιο ψηλά τόνισε.
Πήραμε μια απόφαση και θα εφαρμοστεί από το επόμενο μήνα: Ένας καταναλωτής πριν υπογράψει, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αν έχει σταθερό τιμολόγια ή κυμανόμενο με όρια ή χωρίς όρια σημείωσε ο κ. Δαγούμας.