Moody’s: Μείωση-ρεκόρ στο χρέος και ανάπτυξη 4,3% το 2022 στην Ελλάδα - Που διαπιστώνονται κίνδυνοι
«Πρωταθλήτρια» στη μείωση χρέους θα στεφθεί το 2022 η Ελλάδα, διαπιστώνει η Moody’s στην έκθεσή της με τις προοπτικές του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται μόλις λίγες ώρες πριν από το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για το review της Παρασκευής είναι υψηλές, καθώς η Morgan Stanley έχει προβλέψει ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ.
Έτσι, η ελληνική οικονομία (όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης) θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού, με το πραγματικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται το 2022 στο 100,6% των επιπέδων του 2019. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό.
Η Moody’s σημειώνει, εξάλλου, πως παρά τη μείωση της ανεργίας μετά την κρίση χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, και παρότι τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν μία αύξηση των ανέργων, εντούτοις το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας δεν έχει επιλυθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.
Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό
Η Moody’s προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν μόλις αρχίσουν να εξομαλύνονται οι δυσκολίες στις αλυσίδες παραγωγής, το 2022. Άλλωστε, από τα στοιχεία του οίκου φαίνεται ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν ελάχιστα οικονομίες όπως είναι η ελληνική. Με την αύξηση του πληθωρισμού να θεωρείται προσωρινή, η Moody’s περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά και καθ’ όλο το 2023.
Ως προς το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, η Moody's εντοπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο παρατυπιών στην Ελλάδα, με τη μικρότερη επιδραστικότητα της δημόσιας διοίκησης και τη χαμηλότερη ποιότητα στη νομοθετική τάξη και τα εκτελεστικά όργανα.
Κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων
Ωστόσο, η Moody’s προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις το 2022, εξηγώντας ότι το πανδημικό σοκ μπορεί να μην κόστισε πολλές θέσεις εργασίας, όμως οι επιπτώσεις στις ζωές και στα εισοδήματα έχουν διανεμηθεί άνισα μέσα στις κοινωνίες. Επίσης, η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια τις υπο-επενδύσεις στον τομέα της υγείας.
Επομένως, η απαίτηση για κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι έντονη στη μετα-πανδημική φάση, καθώς οι σχετικές πιέσεις εντείνονται από τη γήρανση των πληθυσμών. Χώρες όπου η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις είναι χαμηλή, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τις κοινωνικές εντάσεις. Και η Moody’s τονίζει ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των κυβερνήσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.