Ενέργεια: Καλπάζουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου - Αντίδοτο στην κρίση αναζητεί η κυβέρνηση
Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση για τη διασφάλιση και της επάρκειας φυσικού αερίου λόγω της στενότητας που παρατηρείται διεθνώς από την υψηλή ζήτηση κυρίως των χωρών της Ασίας, παράλληλα με την αναζήτηση αυξημένων κονδυλίων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και αερίου, καθώς το συνεχιζόμενο ράλι τιμών ανατρέπει τα αρχικά σενάρια για βραχυπρόθεσμες επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, ενώ και το πετρέλαιο δείχνει διάθεση να κινηθεί ψηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα. Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι ζοφερές και το βλέπουν, όπως η BofA ακόμη και στα 120 δολ.
Μάλιστα, η αποκλιμάκωση των τιμών δεν πρόκειται να έρθει πριν από τον Απρίλιο με βάση τις τιμές κλεισίματος των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους, που παραμένουν στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, αύξηση κατά 400% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους και 50% σε διάστημα ενός μήνα, εξέλιξη που καθιστά αναγκαία μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων για διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών.
Που κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Οικονομικού ταχυδρόμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιριών υγρών καυσίμων και με βάση την πορεία εξέλιξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%. Πηγές θέλουν, από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να διαμορφώνεται μέση τιμή στα περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται και επισφαλείς, εξαιτίας της δυναμικής που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι. Οι εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψη τους για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ.
Επιπλέον σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, η περίοδος θέρμανσης ξεκινά με το φυσικό αέριο να διατίθεται στην αγορά σε διπλάσια τιμή από πέρυσι (πάνω από 8 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 4,5 ευρώ), με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στη διεθνή αγορά.
Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, με αφορμή την αύξηση των τιμών, επαναφέρουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το πάγιο αίτημα τους για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως πιστεύουν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινές και αντίθετα αναμένεται να είναι και ενισχυμένες. Και αυτό επειδή οι πολίτες θα προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό σε μαζικές αγορές ποσοτήτων.
Αναζητείται αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη για την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, επισημοποίησε την πρόθεσή της για επιδότηση και του λογαριασμού φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
Πρόθεση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, είναι η οριζόντια επιδότηση των συνολικά 550.000 καταναλωτών φυσικού αερίου. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που αναζητούνται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι ένα εύρος της τάξης των 35-45 ευρώ η μεγαβατώρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια ύψους 63-100 εκατ. ευρώ για να μετριαστούν οι αυξήσεις μέχρι και το τέλος του έτους.