Νέο εργασιακό: Οδοστρωτήρας με 10ώρα, υπερωρίες και "αμοιβή" σε "διευθέτηση χρόνου" αντί χρημάτων [vid]
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι «το 8ωρο αποτελεί την κόκκινη γραμμή, δεν επιτρέπεται από κανέναν η παραβίασή του» και επισημαίνουν ότι «η όποια παρέμβαση θα αιτιολογηθεί στη βάση της ελευθερίας του εργαζομένου να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί, αλλά και των διαφορών που ισχύουν ως προς τα ανώτατα όρια υπερωριών ανάμεσα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις τράπεζες». Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα Ο ίδιος ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου».
Αυτά σε επιπέδο επιχειρημάτων. Είναι όμως έτσι; Η κυβέρνηση και το συγκεκριμένο υπουργείο μας έχει συνηθίσει στην διάσταση λόγων και πράξεων, όπως στην περίπτωση των αναδρομικών που ενώ από του βήματος της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Βουλή ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν "Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά". Τελικά μόνο το "εφάπαξ" αντιστοιχούσε στην αλήθεια, καθώς κατά το "πλήρως" οι συνταξιούχοι ανακάλυψαν ότι ήταν μειωμένα κατά 60%, και από το "σε όλους" εξαιρέθηκαν 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι που δεν έλαβαν τίποτα.
https://www.youtube.com/watch?v=B9BisOTnEjs
«Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας»
«Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει ακριβώς σε αυτό: περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ήταν η δηλώσεις του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας την πρωτομαγιά του 2019. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης παρουσίασε στις 29 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».
Το επίμαχο ΜΕΡΟΣ V που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την προεκλογική ανησυχία όλων των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν "οδοστρωτήρας" στα εργασιακά, αν και τότε η Νέα Δημοκρατία απαντούσε ότι αυτά είναι fake news.
Το ΜΕΡΟΣ V ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:
- κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,
- αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,
- προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή,
- προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,
- κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών,
- θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.
Ο οδοστρωτήρας
Εργαζόμενοι και εργοδότες θα δύνανται να συμφωνούν στον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας αν υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο, αλλά δεν νομίζουμε να υπάρχει εργαζόμενος να μπορεί να αρνηθεί αν του το υπαγορεύσει ο εργοδότης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας υποτίθεται ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στην πράξη όπως όλοι γνωρίζουμε οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του προγράμματος για κάθε εργαζόμενο
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας. Η υπουργός κ.Βρούτσης το είπε με πιο εύσχημο τρόπο το Σάββατο στο MEGA με το επιχείρημα ότι δεν είναι απλήρωτες οι υπερωρίες, απλά γίνεται "διευθέτηση χρόνου", που όμως στην πράξη θα εργάζονται όλοι 10 ώρες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.
Κατά την κυβέρνηση για μία χρονική περίοδο αυξημένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται 2 ώρες παραπάνω από το 8 ωρών, που υποτίθεται ότι δεν καταργείται όπως είπαμε, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, που είναι η περίοδος μειωμένης απασχόλησης. Αντί της μείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.
Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες σε διάστημα 12 μηνών, που είναι η περίοδος αναφοράς.
Οσο περισσότερο εργάζεσαι υπερωρίες τόσο λιγότερος αναλογικά ο μισθός
Εχουμε και Αύξηση πλαφόν υπερωριών, γιατί άλλωστε να χαθεί αυτή η ευκαιρία υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων εφόσον δεν κοστίζει τίποτα. Ετσι θα αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο με μέγιστο τις 90 ώρες το έτος για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Με τον οδοστρωτήρα, το πλαφόν των 120 ωρών διευρύνεται ενιαία και στη βιομηχανία.
Σήμερα, η αμοιβή για τις υπερωρίες που υπερβαίνουν το ετήσιο πλαφόν των 120 ωρών ετησίως νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60%.
Ανεξέλεγκτη Εργασιακή Ζούγκλα
Η απόφαση για κατάργηση της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) μετά από 24 χρόνια, ήταν η πρώτη αλλαγή που έφερε το 2019 το επιτελικό κράτος, και µε το ίδιο προεδρικό διάταγµα είχε καταργηθεί και ο Ενιαίος ∆ιοικητικός Τοµέας του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο οποίος ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και Ξενοδόχων αλλά και άλλων εργοδοτικών συλλόγων. Με το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και ένα χρόνο καταλαβαίνουμε όλοι και τους λόγους που καταργήθηκαν αυτοί οι δύο οργανισμοί.
Διονύσης Τεμπονέρας: Αλλάζουν όλα στα ωράρια εργασίας
Σαρωτικές, είναι οι αλλαγές που έρχονται, αναφέρει σε παρέμβασή του ο εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας. Τις αμέσως επόμενες μέρες, στο χρόνο εργασίας, αλλά και στις αμοιβές για υπερωρίες, υπερεργασία, στις συνδικαλιστικές άδειες, στον τρόπο λήψης, της απόφασης για απεργία κλπ. Η ευελιξία και η μείωση του κόστους των υπερωριών, βρίσκονται στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια καταπολέμησης της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι περισσότερες εξ αυτών των αλλαγών, περιγράφονται στην «Έκθεση Πισσαρίδη», που δημοσιεύτηκε, πριν από μερικές μέρες. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό, είναι κάτι άλλωστε, που το ζητάει διακαώς ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ήδη από το 2010 αλλά και όλη την περίοδο των μνημονίων, με κύριο εκφραστή το ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικά στην Έκθεση, αναφέρεται, σε σχέση με τις υπερωρίες ότι, «η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα». Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει ότι, «το κόστος των υπερωριών είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Τα σημαντικότερα επιχειρήματα κατά τον κ.Τεμπονέρα που αντιτίθενται στην τροποποίηση του εργάσιμου χρόνου είναι:
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η αντίστοιχη αύξηση του ελεύθερου χρόνου μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της παραοικονομίας (πολυαπασχόληση, λαθραία και αδήλωτη εργασία κ.λπ.).
- Η αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου μέχρι 2 ώρες ανατρέπει τη λογική του οκταώρου.
- Η μείωση ή κατάργηση των υπερωριών θα μειώσει σοβαρά το εισόδημα των εργαζομένων.
- Η ευελιξία που θα εισαχθεί μέσω της διευθέτησης θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης εις βάρος των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση εικάζεται ότι θα υπονομεύσει σταδιακά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.