Economist: Πώς η Ελλάδα έγινε ο απίθανος μαθητής της Ευρώπης
Μπορεί οι Βρυξέλλες να θεωρούνται ένα μέρος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «προστατευμένοι», ωστόσο οι πρωθυπουργοί των κρατών-μελών της ένωσης αντιμετωπίζονται μερικές φορές σαν «μαθητές». Σε ένα εκτενές άρθρο με τίτλο «Πως η Ελλάδα έγινε ο μαθητής-υπόδειγμα της Ευρώπης», ο Economist κάνει ειδική αναφορά στη χώρα μας, βασιζόμενος σε μια αγαπημένη φράση των αυστηρών αξιωματούχων, που δηλώνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να «διαβάζουν το μάθημα τους».
Τι γράφει ο Economist:
Εάν οι Βρυξέλλες είναι αίθουσα διδασκαλίας, τότε η Ελλάδα έχει γίνει απίθανος και πειθήνιος μαθητής της, το «φυτό» της ευρωπαϊκής τάξης («teacher’s pet») κάτι που έχει Ασφαλώς διφορούμενη έννοια.
Ο χειρισμός της πανδημίας έχει κερδίσει επαίνους. Τα σχέδιά της για δαπάνη μεριδίου 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ (915 δισεκατομμύρια δολάρια), πήρε ένα χρυσό αστέρι από αξιωματούχους της ΕΕ. Οι ελληνικές ιδέες, όπως ένα κοινό πιστοποιητικό covid-19, λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά από μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε σε μαθήματα αποκατάστασης, υπομένοντας τρία προγράμματα διάσωσης και οικονομική κατάρρευση, είναι μια μεγάλη αλλαγή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που διοικούσε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ταξικός επαναστάτης. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ομαλού κεντροδεξιού πρωθυπουργού από το 2019, είναι ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου.
Εν μέρει, η αλλαγή της φήμης είναι ζήτημα πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκε ως αμφισβητίας της τρέχουσας τάξης της ΕΕ, ελπίζοντας να αναθεωρήσει το μπλοκ από μέσα. Στον τεχνοκρατικό κόσμο της πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ταιριάζει γάντι. Είναι πρώην σύμβουλος διαχείρισης, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και...Νταβός, μια διάλεκτο που χρησιμοποιείται από μεσήλικες άνδρες σε συνέδρια μεγάλου υψομέτρου.
Φορά καλά τη σχολική στολή. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία εξελέγη το 2019 με σχέδιο αναθεώρησης της Ελλάδας. Σιωπηρά, στόχος τους ήταν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον εαυτό τους ως αρχή της ιστορίας. Οι ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν τη δουλειά τους ως το τέλος μιας σκοτεινής εποχής.
Είχαν κάποια επιτυχία. Μετά από μια δεκαετία προγραμμάτων διάσωσης και σχεδόν φεύγοντας (ή εκδιώχθηκαν) από την ευρωζώνη, η Ελλάδα είχε τα οικονομικά της σε τάξη πολύ πριν από το χτύπημα του covid-19. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διστάζει πλέον να αγοράσει ελληνικό χρέος. Στην κυβέρνηση, αυτοαποκαλούμενοι σπασίκλες που κυματίζουν πτυχία Ivy League τρέχουν τώρα το σόου.
Το σχέδιο δαπανών ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ συνοδεύτηκε από έλεγχο 1.400 σελίδων, μεγαλύτερο από όλες τις προτάσεις ορισμένων χωρών. Ενώ χώρες όπως η Φινλανδία έχουν φρενάρει την επικύρωση του έργου, το σχέδιο για την Ελλάδα πέρασε από το κοινοβούλιο της. Ο δάσκαλος ανησυχεί για τα άλλα παιδιά της τάξης.
Τι συμβαίνει με τους μετανάστες
Οι σκληρές συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά αναμένεται να είναι μια κηλίδα στο ρεκόρ της κυβέρνησης, με αναφορές για "pushbacks", όταν οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται παράνομα να επιστρέψουν στο σημείο από το οποίο προέρχονται. Αλλά το δωμάτιο προσωπικού στις Βρυξέλλες φαίνεται ικανοποιημένο. Στο μυαλό των ευρωπαίων πολιτικών, οι κανόνες για την επαναφορά είναι σχεδιασμένοι για να αποτρέπουν την απομάκρυνση των προσφύγων από τους συνοριοφύλακες και όχι για την αποτροπή της ρυμούλκησης των σκαφών στην τουρκική ακτή.
Με την ίδια βάναυση λογική, οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν τους άλλους να έρθουν. Η ΕΕ είχε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αρχικά απέτυχε να σταματήσει τις αφίξεις, από την τρέχουσα προσέγγιση που τους ώθησε πίσω. Η ροή των ανθρώπων έχει σταματήσει. Πέρα από αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν λίγες ερωτήσεις.
Αυτό που συμβαίνει έξω από τις πύλες του σχολείου δεν έχει σημασία για την ΕΕ. Όπου η Ελλάδα πηγαίνει στραβά είναι σε περιοχές εκτός της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ακτιβιστές και ΜΚΟ διαμαρτύρονται για αύξηση της αστυνομικής βίας μετά την αναλήψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Οι άλλες κυβερνήσεις ήταν ευτυχείς να βυθιστούν στις ελληνικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης. Σε κανονικές στιγμές, ωστόσο, θα κάνουν οτιδήποτε για να αποφύγουν να ασκήσουν κριτική στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους μέλους.
Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της Frontex: Καρφιά στον Ερντογάν για την "εισβολή" μεταναστών στον Εβρο
Η ΕΕ μπορεί επίσης να είναι ένας αμελητέος δάσκαλος σε τομείς όπου αναμένεται να δώσει προσοχή. Όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος στην ΕΕ, σύμφωνα με το δείκτη Reporters Without Borders. Μόνο η Μάλτα, όπου η δολοφονία δημοσιογράφου έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, -πιθανώς η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ- κατατάσσεται κάτω από την Ελλάδα.
Η δολοφονία Καραϊβάζ
Νωρίτερα φέτος, ο Γιώργος Καραϊβάζ, Έλληνας δημοσιογράφος, δολοφονήθηκε. Ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχισυντάκτης του Documento, μιας αριστερής εφημερίδας που έχει διερευνήσει τη διαφθορά, χρειάζεται τώρα αστυνομική προστασία. Οι γυαλιστερές παρουσιάσεις για την πρόοδο της Ελλάδας σε διάφορες ευκολίες στην επιχειρηματική κατάταξη, υπονομεύονται εάν η χώρα πέσει και άλλο στις βαθμολογίες.
Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να σκοράρει στους τομείς που έχουν σημασία, κανείς δεν νοιάζεται. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτικά τη ροή, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονο και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν.
Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν την ΕΕ, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίστηκαν. Όσοι αποδέχονται την ΕΕ στην παρούσα κατάσταση, όπως η Νέα Δημοκρατία, μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς προβλήματα. Παραδώστε την εργασία σας εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται.