Economist: Η ενεργειακή κρίση θα σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους τον χειμώνα
Η ενεργειακή κρίση και τα παράγωγά της ενδέχεται να στοιχίσουν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης. Όπως διασπιστώνει ο Economist, η αδυναμία θέρμανσης απειλεί τους ηλικιωμένους, οι οποίοι τοποθετούνται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Παρά τη μερική αποκλιμάκωση, τις τελευταίες εβδομάδες, στις τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι σημαντική. Το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο από το 2019. Συνακολούθως, οι προβλέψεις για τυχόν βαρύ χειμώνα είναι δυσοίωνες, με προειδοποιήσεις για ακόμη και 20.000 θανάτους.
Με τις στρόφιγγες κλειστές του Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής, μόνον οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου που παραμένουν γεμάτες -λόγω και των καλών για την εποχή καιρικών συνθηκών- διασώζουν προς ώρας την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού έχει αυξηθεί κατά 144% και 78%, αντίστοιχα, επιβαρύνοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Φέτος, περισσότερα σπίτια από κάθε άλλη χρονιά θα μείνουν παγωμένα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος θέρμανσης. Και εδώ εντοπίζονται τα προβλήματα.
Ψύχος και θνησιμότητα
Σύμφωνα, πάντα, με τον Economist, το ψύχος βοηθά την εξάπλωση των ιών. Αναστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς να επιβιώνουν περισσότερο όταν μεταφέρονται με τον αέρα και ωθεί τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, καθώς η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, το αίμα πυκνώνει και η πίεσή του αυξάνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ερεθισμένοι αεραγωγοί μπορούν, επίσης, να εμποδίσουν την αναπνοή.
Παραδόξως, το χάσμα στα εποχικά ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις θερμές χώρες σε σχέση με τις ψυχρές. Κι αυτό διότι οι δεύτερες έχουν καλύτερη θέρμανση και μόνωση στα κτήριά τους. Τείνουν επίσης να είναι πιο πλούσιες και να έχουν πληθυσμούς σχετικά νεαρής ηλικίας.
Ενεργειακός "πόλεμος"
Στο σύνολο της Ευρώπης, με βάση το μοντέλο του βρετανικού περιοδικού, αναμένεται να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από το κρύο σε σχέση με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία. Εάν συγκριθούν τα έτη ζωής που χάνονται στη μια και την άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό: Οι οβίδες και οι σφαίρες σκοτώνουν κυρίως τους νέους, ενώ το κρύο «θερίζει» τους ηλικιωμένους.