Economist: Χώρα της χρονιάς η Ελλάδα – «Ποιος το περίμενε πριν μερικά χρόνια;»
Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε από τον Economist ως η «χώρα της χρονιάς» για το 2023, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στην «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού».
«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από το Economist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, παραθέτοντας το άρθρο του Economist.
Ειδικότερα, ο Economist, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε κατατάξει τη χώρα μας στην κορυφή λίστας 35 χωρών, μιλώντας για έναν «απίθανο θρίαμβο», σε σημερινό του άρθρο ανακηρύσσει την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς για το 2023.
Όπως ενδεικτικά αναφέρει στο επίμαχο άρθρο του ο Economist, «από τότε που ξεκινήσαμε να ονομάζουμε χώρες της χρονιάς, το 2013, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε κάτι διαφορετικό: το μέρος που έχει βελτιωθεί περισσότερο», ενώ προσθέτει ότι «η αναζήτηση για ένα φωτεινό σημείο σε έναν ζοφερό κόσμο οδήγησε κάποιους από το προσωπικό μας να απελπιστούν και να προτείνουν... την Barbie Land, τη φανταστική ροζ ουτοπία μιας υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ».
«Αλλά στην πραγματική ζωή υπάρχουν δύο ομάδες χωρών που αξίζουν αναγνώριση το 2023: Το πρώτο περιλαμβάνει μέρη που έχουν αντισταθεί στον εκφοβισμό από αυταρχικούς γείτονες» λέει ο Economist, και αναφέρει χώρες όπως την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μέχρι τη Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και το Τουβαλού.
Στη δεύτερη ομάδα χωρών που ξεχώρισε ο Economist είναι όσες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία ή τις φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό τους. Και φτάνει στην τελική τριάδα, όπου ξεχωρίζουν «τρεις χώρες για την επιστροφή στη μετριοπάθεια μετά από μια βόλτα στην άγρια πλευρά».
Πρόκειται για τη Βραζιλία, που χάνει το βραβείο λόγω των φιλικών σχέσεων που έχει ο πρόεδρος Λούλα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Νικολάς Μαδούρο.
Στη δεύτερη θέση είναι η Πολωνία, που επίσης δεν επιλέγεται, παρά τις επιδόσεις της στην οικονομία, λόγω της κυριαρχίας του λαϊκιστικού-εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, ωστόσο σημειώνει ότι αν η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, κάνει καλή δουλειά, θα είναι ισχυρή υποψήφια για το βραβείο την επόμενη χρονιά.
«Αυτό αφήνει τη νικήτρια μας, την Ελλάδα» αναφέρει ο Economist, περιγράφοντας την κρίση πριν από 10 χρόνια, τα ανεξέλεγκτα «εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς», αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Μετά από χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των πλούσιων οικονομιών του κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπέρ της Αμερικής, υπέρ της ΕΕ και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία.
Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός -και να κερδίσουμε ακόμα τις εκλογές. Με τον μισό κόσμο να ψηφίζει το 2024, οι δημοκράτες παντού θα πρέπει να το προσέξουν», καταλήγει ο Economist.