Εαρινό Ευρωβαρόμετρο: Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες βλέπουν επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους Έλληνες να είναι από τους πιο προβληματισμένους για τον αντίκτυπό του στο κόστος ζωής, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για την άνοιξη του 2022.
Ειδικότερα η πλειονότητα (87%) των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί (40%) ή θα μειωθεί (47%) στο μέλλον. Οι περισσότεροι (61%) δεν είναι βέβαιοι ότι η ζωή τους θα συνεχίσει να παραμένει αμετάβλητη.
Με πρώτη τη Βουλγαρία (62%), η Ελλάδα (49%) βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί.
Επιπρόσθετα οι περισσότεροι πολίτες στην ΕΕ αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή.
Έτσι, το 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη, με το ποσοστό να «σκαρφαλώνει» στο 86% στην Ελλάδα.
Στηρίζουν την ΕΕ, απορρίπτουν τη Ρωσία
Από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα έχει βάλει στο κάδρο την Ρωσία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επίπεδο ΕΕ η θετική εικόνα της Ρωσίας πέφτει στο 10% από 30% το 2018, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό που έχει θετική γνώμη φθάνει στο 25%.
Στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κίνα σε επίπεδο ΕΕ, με 22% (-14 μονάδες). Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% (+1) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (+13 ).
Όσον αφορά στην Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει μόλις το 4%.
Αποκλίσεις μεταξύ των Ελλήνων και του μέσου όρου καταγράφονται και ως προς τις υπόλοιπες χώρες, με 25% θετικές γνώμες μεταξύ ων ερωτηθέντων για τη Ρωσία και 36% για την Κίνα. Στον αντίποδα, οι Έλληνες βλέπουν θετικά το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 46% και τις ΗΠΑ κατά 34%.
Συμφωνούν με αντίδραση και κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα
Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα.
Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκεται μεταξύ των εξαιρέσεων.
Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (41% των Ελλήνων) απαντούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό». Συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 41% έχει ουδέτερη εικόνα, το 28% έχει σχετικά θετική, το 27% αρνητική/σχετικά αρνητικά και μόλις το 4% πολύ θετική.
Η εικόνα των Ευρωπαίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θετική για το 39% των ερωτηθέντων – ποσοστό ίδιο με εκείνο του 2007. Την πιο θετική εικόνα έχουν Ιρλανδία (63%) και Μάλτα (62%).
Στην Ελλάδα, ωστόσο, η εικόνα του ΕΚ είναι κατά 14 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, με μόλις το 25% των ερωτηθέντων να έχει θετική εικόνα, κάτι που καθιστά την Ελλάδα ουραγό στη λίστα.
Προτεραιότητες του ΕΚ και αξίες προς προάσπιση
Το 81% των Ευρωπαίων και το 71% των Ελλήνων συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Και σε ποσοστό 48% το ίδιο πιστεύουν και οι Έλληνες πολίτες.
Για τους Ευρωπαίους, προτεραιότητες θα πρέπει να είναι:
- η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 38%
- η δημόσια υγεία με ποσοστό 35%, η οποία σημειώνει σημαντική μείωση κατά 7 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες
- η δημοκρατία και το κράτος δικαίου με ποσοστό 32%, κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες.
Η συλλογή στοιχείων για το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου. Στην έρευνα πήραν μέρος 26.580 Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο συμμετείχαν 503 άτομα και στην Ελλάδα 1014, μέσω προσωπικής συνέντευξης.