Δράση για την πρόσβαση και κινητικότητα των ΑμεΑ στα Χανιά
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η κατάληψη χώρων στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων και παρεμπόδισης της πρόσβασης και διέλευσης σε ράμπες στην Κρήτη.
Στην κεντρική πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά, έγινε δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δικαιώματα προσβασιμότητας και κινητικότητας των ΑμεΑ. Η κίνηση έγινε με αφορμή τα πολλά περιστατικά κατάληψης χώρων στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων και παρεμπόδισης της πρόσβασης και διέλευσης σε ράμπες.
Το Τμήμα Τροχαίας Χανίων με το Αθλητικό Σωματείο «Αετοί Κρήτης» συνεργάστηκαν για την κίνηση με την συνηγορία της εταιρίας ΜΟΒΙΑΚ, η οποία προσέφερε δεκάδες αναπηρικά αμαξίδια για την πραγματοποίησή της.
Η πλατεία των Δικαστηρίων έγινε ο χώρος στάθμευσης, όχι αμαξιών, αλλά αναπηρικών αμαξιδίων, με στόχο να περάσει το μήνυμα στους πολίτες πως τα ΑμεΑ έχουν το δικαίωμα της κίνησης μέσα στον αστικό ιστό, της ελεύθερης πρόσβασης και φυσικά της ασφάλειας στις μετακινήσεις τους. Όπως ανέφερε η διοικητής Τροχαίας Χανίων, Μάρθα Κίτσιου, «Το ζήτημα της στάθμευσης αναδεικνύεται σε κυρίαρχο για την πόλη των Χανίων. Έρχεται να προσθέσει επιπλέον βάρος στις προσπάθειες που καταβάλουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, στις μετακινήσεις τους εντός του αστικού ιστού». Όπως ανέφερε η αστυνόμος Β' κ. Κίτσιου, στο video που ανέβηκε στο zarpanews:«Όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα για την προσβασιμότητα στην πόλη, τον σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα και θέματα αναπηριών και που δεν μπορούν να διέλθουν από τις ράμπες που προορίζονται για αυτούς ή να σταθμεύσουν στις θέσεις που προορίζονται για αυτούς. Πολλοί πολίτες τις καταλαμβάνουν παράνομα, καταχρηστικά. Σήμερα χρησιμοποιήσαμε τα αναπηρικά αμαξίδια με τον τρόπο που παρκάρουν τα αυτοκίνητα στην πλατεία Δικαστηρίων, καταλαμβάνοντας τις θέσης στάθμευσης των αυτοκινήτων».
Η διοικητής Τροχαίας Χανίων αναφέρθηκε στις δικαιολογίες που συχνά υπάρχουν από τους παραβάτες «όμως καμία δεν ευσταθεί και καμία δεν είναι εισακούεται… δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή κάτι που μπορούμε να επικαλεστούμε για μία τέτοια καταχρηστική συμπεριφορά». Για το έντονο πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει στην πόλη, ανέφερε πως «μετακυλίεται στους πιο αδύναμους, που είναι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες».
Η δράση πραγματοποιήθηκε για να οπτικοποιηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις καταλήψεις χώρων, θέσεων πάρκινγκ και ραμπών πρόσβασης, ενώ η κ. Κίτσιου καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους ΑμεΑ να «βγουν μπροστά και να προβάλλουν την αναγκαιότητα» για να ενημερώνεται κόσμος και να μην ξεχνά τα θέματα των ΑμεΑ.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μυλωνάκης, μέλος του σωματείου ΑμεΑ Χανίων, εξέφρασε την ελπίδα, να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την προσβασιμότητα των αναπήρων. «Ο κόσμος και οι οδηγοί πρέπει να καταλάβουν και να μας δίνουν προτεραιότητα, που το ίδιο πρέπει να συμβαίνει για τους ηλικιωμένους και τις μητέρες με καροτσάκια» είπε και κάλεσε τους αρμόδιους να επιληφθούν του προβλήματος που δημιουργείται από τη στάθμευση των δίκυκλων πάνω σε πεζοδρόμια. «Η πρόσβαση μας δεν είναι κάτι το παράλογο, αλλά τελείως αυτονόητο, όπως αυτονόητη είναι η ανάγκη πρόσβασης σε WC καταστημάτων εστίασης, πολλά εκ των οποίων δε διαθέτουν τουαλέτες ΑμεΑ».
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Αετοί Κρήτης» και μέλος του ΔΣ Σωματείου ΑμεΑ Γιώργος Σκορδύλης, επισήμανε πως υπάρχει ανάγκη στις μελέτες που γίνονται από πλευράς δήμου και περιφέρειας «να υπάρχει και η άποψη, η γνώμη εκπροσώπων ατόμων με αναπηρίες» και να κατανοήσουν όλοι, πολίτες και φορείς, πως υπάρχουν εμφανείς και μη εμφανείς αναπηρίες. Όπως είπε, τα Χανιά δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης. Είναι όλοι οι περιαστικοί και άλλοι δήμοι και όλοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει της νομοθεσίας, να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και κινητικότητας σε όλους τους πολίτες. «Σταμάτησε η εποχή που δεν μιλούσαμε και σήμερα ξεκινάμε με ενεργές δράσεις που θα συνεχιστούν και στο μέλλον» τόνισε.