«Δράκος Εξαρχείων»: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο μετά την προφυλάκισή του
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση του «δράκου» των Εξαρχείων, ο οποίος συνελήφθη για επιθέσεις σε γυναίκες και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές.
Σύμφωνα με την εκπομπή Live News, τον Αύγουστο του 2022, ο 22χρονος -τότε- «δράκος» οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών, για την απόπειρα βιασμού μίας γυναίκας 76 ετών και ενός κοριτσιού 13 ετών.
Έπειτα από 12 μήνες προφυλάκισης, έπρεπε να αποφασιστεί όπως προβλέπει ο νόμος την παράταση ή μη της κράτησης του.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τον Ιούλιο του 2023 αποφάσισε το συμβούλιο των Πλημμελειοδικών την αποφυλάκισή του.
Γιατί δεν έγινε η δίκη στους 12 μήνες;
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι δικηγόροι -αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο- επειδή ορισμένες φορές παρεμβάλλονται άλλες διαδικασίες, η δικογραφία παραπέμπεται σε συμβούλους και δικηγορικά στελέχη προκειμένου να αποφανθεί εκτός από τη δικαστική τύχη του κατηγορούμενου και το αν πρέπει να παραταθεί κάθε εξάμηνο η προφυλάκιση του.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι φάκελοι «παρακάμπτονται», δεν γίνεται η πρέπουσα έρευνα και έτσι έχουμε τέτοιες λανθασμένες ενέργειες.
Αφού αποφυλακίστηκε λοιπόν, επιβλήθηκαν στον 23χρονο και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να εμφανίζεται στο Α.Τ. της βορειοανατολικής Αττικής. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ το «παρών» και ούτε κηρύχθηκε ποτέ ως καταζητούμενος.
Εδώ είναι που εντοπίζεται η δεύτερη παθογένεια και τίθεται το ζήτημα της Αστυνομίας.
Τα αστυνομικά τμήματα, έχουν περίπου από εκατό έως χίλια άτομα, τα οποία οφείλουν να ελέγχουν το κατά πόσο οι κατηγορούμενοι τηρούν τον όρο της παρουσίας τους στο εκάστοτε τμήμα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού, η καταγραφή αυτή πραγματοποιείται ετεροχρονισμένα και μαζικά, με αποτέλεσμα όταν ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές να ζητούν από το προσωπικό της αστυνομίας, να επικοινωνήσουν με τον «άφαντο» και έτσι να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πράγμα που σημάνει ότι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι.