Δορυφορικές εικόνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία - Στα 4 μέτρα σηκώθηκε το έδαφος
Η Ιαπωνία συνεχίζει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια για δεύτερο 24ωρο μετά το χτύπημα του εγκέλαδου μεγέθους 7,6 Ρίχτερ ανήμερα Πρωτοχρονιά. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 62 νεκρούς και τους 300 τραυματίες μεταξύ των οποίων και αρκετών σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι φωτογραφίες που έρχονται από το διάστημα αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής καθώς δείχνουν εικόνες πριν και μετά τον σεισμό.
Στην πόλη Σούζου, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το 90% των σπιτιών ενδέχεται να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μασουχίρο Ιζουμίγια, ανέφερε το Reuters.
Η κατάσταση είναι καταστροφική
Μια δορυφορική εικόνα απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής αφού διακρίνονται αναποδογυρισμένες βάρκες και κατεστραμμένα κτίρια.
Το γεγονός ήταν τόσο ισχυρό που το έδαφος μετατοπίστηκε και σηκώθηκε πάνω από 4 μέτρα σε ορισμένα σημεία. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στο BBC, το έδαφος μετατοπίστηκε κατά 1 μέτρο. Η μετατόπιση ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και στο διαστημικό σκάφος ALOS-2 της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί καθώς η απόσταση της Γης έχει ανυψωθεί.
Ο σεισμός της Δευτέρας συγκρίνεται με τον σεισμό 9,0 Ρίχτερ που είχε χτυπήσει πάλι την Ιαπωνία το 2011 στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 18,000 άνθρωποι και είχε δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης
Ένας από τους λόγους που η Ιαπωνία μετρά λίγους νεκρούς μέχρι στιγμής οφείλεται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει θεσπίσει καθώς αποτελεί μια από τις σεισμικά ενεργές χώρες στον κόσμο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας είναι καλά προετοιμασμένες για διασώσεις από σεισμό, τα κτίρια είναι χτισμένα με αυστηρές οδηγίες για να αντέχουν στους σεισμούς και οι ειδοποιήσεις για σεισμό μπορούν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους έως και 20 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσουν οι δονήσεις.
Σε μια σύγκριση μάλιστα με τον περσινό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, σημειώνεται πως περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένας σεισμός 6,8 Ρίχτερ στο Μαρόκο τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε τραγικό αποτέλεσμα 2.900 ανθρώπους και επηρέασε 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους . Μια σειρά σεισμών στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2023, ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών, στέρησε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους και τραυμάτισε 1.700. Το 2010 στον σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ετοιμότητα φαίνεται πως είναι η απάντηση στην περίπτωση της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές
Η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Γης – στη χώρα σημειώνεται περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές και στην ετοιμότητα του πληθυσμού της. Οι κανόνες για τις κατασκευές εφαρμόζονται αυστηρά και οι πολίτες είναι καλά εκπαιδευμένοι στο πώς να αντιδρούν σε σεισμούς. Η Ιαπωνία διαθέτει επίσης ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον κόσμο.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν τον χρόνο και το μέγεθος ενός σεισμού, αλλά μόλις γίνει θα ξεκινήσουν άμεσα ειδοποιήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα φτάσουν σε ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο ίσως 10 έως 20 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της πιο ισχυρής δόνησης. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύς χρόνος, αλλά είναι επαρκής ειδοποίηση για να ανοίξει η πόρτα του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού, για να φρενάρει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας και για όλους «να πέσουν κάτω και να καλυφθούν», καταλήγει το BBC.