Δώρο Πάσχα: Πώς θα το υπολογίσετε με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού
Αυξημένο θα είναι φέτος το Δώρο Πάσχα για το 2025, καθώς υπολογίζεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό των 880 ευρώ, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με σύμβαση αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους το Δώρο Πάσχα 2025.
Ο υπολογισμός του ποσού γίνεται με βάση τον τρόπο αμοιβής του εργαζομένου, δηλαδή αν αμείβεται με μισθό ή ημερομίσθιο. Η περίοδος υπολογισμού εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε όλο αυτό το διάστημα δικαιούνται:
- Μισό μηνιαίο μισθό, εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό.
- 15 ημερομίσθια, εάν αμείβονται με ημερομίσθιο.
Για όσους δεν εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είτε λόγω αποχώρησης είτε λόγω απόλυσης, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται αναλογικά.
Συγκεκριμένα:
- Για κάθε 8 ημέρες εργασίας, οι αμειβόμενοι με μισθό λαμβάνουν 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού.
- Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο λαμβάνουν ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας.
Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα 2025
Η βάση υπολογισμού του Δώρου καθορίζεται από τις αποδοχές που ισχύουν 15 ημέρες πριν από το Πάσχα. Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, τότε το ποσό υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν κατά την τελευταία ημέρα εργασίας.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από την 1η Απριλίου 2025, το Δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με τα νέα δεδομένα, οδηγώντας σε αύξηση του ποσού. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αυξημένο Δώρο Πάσχα, το οποίο διαμορφώνεται στα 372 ευρώ, δεδομένου ότι τα καθαρά των 880 ευρώ ανέρχονται στα 743 ευρώ.
Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί το δώρο Πάσχα
Αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι- είτε ατομικά είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν- έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.