Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα
Τι να κάνετε αν δεν καταβληθεί.
Έως σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς το δώρο εορτών Πάσχα το οποίο αντιστοιχεί με μισό μηνιαίο μισθό συν μια προσαύξηση αδείας εορτών. Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το δώρο φέτος λόγω της αύξησης του μισθού ανέρχεται σε 432 ευρώ ( και όχι 415) λόγω της προσαύξησης που αναφέραμε για τους άγαμους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ για εργαζόμενους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι τριετίες.
Δώρο δικαιούνται και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ενώ οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, δικαιούνται ως δώρο 15 ημερομίσθια.
Το Δώρο εορτών Πάσχα 2024 δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.
Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2024 μέχρι 30-04-2024.
Για τον υπολογισμού του ύψους του δώρου λαμβάνονται υπόψη ως βάση υπολογισμού οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα.
Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε πριν από την ως άνω ημέρα, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά εντός του διαστήματος υπολογισμού του Δώρου ήτοι από 01-01-2024 έως 30-04-2024, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.
Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το Δώρο Πάσχα 2024 που θα του καταβληθεί ως ακολούθως:
1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.
Ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου Πάσχα.
Τι ισχύει σε περίπτωση ασθένειας
Στην περίπτωση που ο μισθωτός ήταν ασθενής, αφαιρούνται από τον υπολογισμό μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενους απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Πού μπορούν να κάνουν καταγγελία οι εργαζόμενοι για το Δώρο
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.