Υπολογίστε το δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται, τι κάνετε αν δεν καταβληθεί
Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε, καθώς μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα έναν έξτρα μισθό.
Για να λάβει ένας εργαζόμενος ολόκληρο δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να είναι μισθωτός που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος ολόκληρου δώρου, το οποίο ισοδυναμεί με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, θα πρέπει να απασχολήθηκε χωρίς διακοπή την περίοδο από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν σχέση εργασίας με τον χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ωστόσο, όσοι μισθωτοί είχαν εργασιακή σχέση με τον εργοδότη για μικρότερο χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Ποιες αποδοχές «καθορίζουν» το δώρο Χριστουγέννων
Την βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.
Και τι εντάσσεται σε αυτές τις πολυπόθητες... τακτικές αποδοχές; Σύμφωνα με νομικούς στις τακτικές αποδοχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το επίδομα αδείας, η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, η αμοιβή της υπερεργασίας, η αμοιβή για εργασία την Κυριακή, η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (το λεγόμενο πριμ), τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους, αλλά και τα οδοιπορικά έξοδα.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα μισθωτός του οποίου η σχέση εργασίας είχε διάρκεια 200 ημέρες, στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: Μισθωτός αμειβόταν με μισθό 1000 ευρώ μηνιαίως, το δώρο του θα ήταν 877.18 ευρώ (1000 ευρώ χ 0,8421 (συντ. μισθού) = 842.1 χ 0.041666 (συντ. αδείας) = 35.08 ευρώ. 842.1 + 35.08 = 877.18 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων). Εάν πάλι ο μισθωτός αμειβόταν με ημερομίσθιο 30 ευρώ ημερησίως, το δώρο του θα ήταν 657,9 ευρώ (30 χ 21,05 (συντ.ημερομ.) = 631.5 € χ 0.041666 (συντ.αδείας) = 26.31 €. 631.5 + 26.31 = 657.8 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων).
Υπολογίστε το δώρο σας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο που δικαιούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php#
Τι κάνετε αν δεν σας καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας (ΕΔΩ) ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους (βρείτε ΕΔΩ τις κατά τόπους υπηρεσίες).