Δολοφονία Κένεντι: Νέα στοιχεία για CIA και Όσβαλντ φέρνουν πιο κοντά τη λύση στο μυστήριο
Μια επίσκεψη του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού βάζει στη θέση τους κομμάτια του παζλ. Το «κλειδί» της φλογερής σχέσης Κένεντι με τη CIA.
Περισσότερα από 2.000 πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα και δημοσιευμένα έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι είναι αξιοσημείωτα όχι μόνο για αυτά που περιέχουν - αλλά και για όσα παραλείπονται.
Όπως περίμεναν πολλοί ειδικοί, αυτή η τελευταία δημοσιοποίησή τους από την κυβέρνηση Τραμπ δεν απαντά σε όλες τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με ένα από τα ιστορικά σημεία καμπής της Αμερικής - τη δολοφονία του Κένεντι το 1963 στο Ντάλας.
Ωστόσο, η τελευταία παρτίδα περιλαμβάνει έγγραφα που είναι πλέον ως επί το πλείστον ή πλήρως χωρίς επεξεργασία - περιλαμβάνεται πρωτότυπο υλικό αντί για λέξεις που έχουν μαυριστεί ή για κενό χώρο.
Μια έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που κάποια στιγμή αυτομόλησε στην τότε Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος όταν πυροβόλησε την αυτοκινητοπομπή του Κένεντι από ένα κοντινό κτίριο.
Ωστόσο, η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα, μαζί με τις τρελές θεωρίες συνωμοσίας, περισσότερα από 60 χρόνια αργότερα - και η τελευταία κυκλοφορία εγγράφων είναι απίθανο να το αλλάξει αυτό. Εδώ είναι μερικά βασικά συμπεράσματα.

Περισσότερα για τον Όσβαλντ - αλλά όχι «βόμβες»
Αρκετοί ειδικοί επαίνεσαν την δημοσιοποίηση των εγγράφων ως ένα βήμα προς τα εμπρός για τη διαφάνεια. Στο παρελθόν, εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα ήταν διαθέσιμα, αλλά μερικώς επεξεργασμένα. Άλλα κρατήθηκαν κρυφά, με αξιωματούχους να επικαλούνται ζητήματα για την εθνική ασφάλεια.
Πολλά από τα νέα έγγραφα έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν - αλλά τώρα είναι διαθέσιμες σε πλήρη μορφή και χωρίς λογοκρισία. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να τα «χτενίζουν», δεν έχουν εντοπίσει πράγματα που να ανατρέπουν τα δεδομένα.
Παρόλα αυτά, ο Τζέφερσον Μόρλεϊ, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post και συντάκτης του ιστολογίου JFK Facts, το αποκαλεί «την πιο συναρπαστική είδηση γύρω από τους φακέλους JFK από τη δεκαετία του 1990».
«Πολλά πολύ σημαντικά έγγραφα έχουν έρθει στη δημοσιότητα», είπε.
Τα έγγραφα ρίχνουν περαιτέρω φως στην στενή παρακολούθηση του Όσβαλντ από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), είπε ο Μόρλεϊ, η έκταση της οποίας έχει γίνει σαφής μόνο τα τελευταία χρόνια. «Είναι ένα θέμα βαθύ ενδιαφέροντος για τη CIA» πολύ πριν από τη δολοφονία, είπε.
Ο Φίλιπ Σέννον, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τη δολοφονία Κένεντι το 2013, είπε στο Associated Press ότι έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως περιέγραφαν ένα ταξίδι που έκανε ο Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 1963, μήνες πριν από τη δολοφονία.
Η CIA τον παρακολουθούσε εκείνη την περίοδο, είπε, σύμφωνα με το AP. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μίλησε ανοιχτά για τη δολοφονία του Κένεντι στην Πόλη του Μεξικού και ότι οι άνθρωποι τον άκουσαν να το λέει αυτό».

Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε προηγουμένως τον Απρίλιο του 1975, η CIA υποβάθμισε όσα γνώριζε για το ταξίδι του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, ανέφερε το AP. Η CIA κατέγραψε τρία τηλεφωνήματα μεταξύ του Όσβαλντ και ενός φρουρού της σοβιετικής πρεσβείας, είπε, αλλά ο Όσβαλντ αναγνώρισε τον εαυτό του μόνο σε ένα.
Αποκαλύφθηκαν μέθοδοι κατασκοπίας
Ορισμένα από τα έγγραφα ρίχνουν φως στη σχέση του Κένεντι με τη CIA πριν από το θάνατό του και στις τεχνικές συλλογής πληροφοριών - ανοίγοντας ένα παράθυρο στις επιχειρήσεις του Ψυχρού Πολέμου.
Ένα νέο αποχαρακτηρισμένο σημείωμα αποκαλύπτει μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή ενός σημειώματος που έγραψε ο βοηθός του Κένεντι, Άρθουρ Σλέζινγκερ.
Κριτικό για τη CIA και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, το σημείωμα δείχνει την τεράστια παρουσία της υπηρεσίας στις πρεσβείες των ΗΠΑ, ακόμη και σε συμμαχικές χώρες όπως η Γαλλία.
Σε αυτό, ο Σλέζινγκερ προειδοποιεί τον Κένεντι για την επιρροή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τη δολοφονία, το υπόμνημα περιγράφει λεπτομερώς τη δύσκολη σχέση μεταξύ του προέδρου και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η CIA είναι παραδοσιακά αντίθετη στη δημοσιοποίηση επιχειρησιακών ή δημοσιονομικών πληροφοριών, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπάρετ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βιλάνοβα και ειδικός στη CIA και την προεδρική εξουσία.
«Είναι πολύ καλό για την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αυτά τα έγγραφα, ακόμη κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιες τροποποιήσεις», είπε.
Ένα έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τη χρήση της ακτινοσκοπικής σάρωσης - χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για την εμφάνιση εικόνων του εσωτερικού ενός αντικειμένου.
Η τεχνική αναπτύχθηκε για να ανιχνεύει κρυφά μικρόφωνα που πιθανώς χρησιμοποιούνται για να παραβιάζουν γραφεία της CIA.
Σε ένα άλλο έγγραφο, η CIA περιγράφει ένα σύστημα για κρυφή προσθήκη ετικετών και αναγνώριση των δημόσιων τηλεφωνικών θυρίδων που γίνονται αντικείμενο υποκλοπής, χρησιμοποιώντας μια βαφή που είναι ορατή μόνο κάτω από το υπεριώδες φως.
Το σημείωμα είναι επίσης αξιοσημείωτο για ένα από τα ονόματα σε αυτό - τον Τζέιμς ΜακΚόρντ, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε τη φήμη ως ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στην διάρρηξη του συγκροτήματος Γουότεργκεϊτ. Η διάρρηξη ξεκίνησε την αποκάλυψη του σκανδάλου που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.
Οι παλιές θεωρίες αναστήθηκαν
Ορισμένοι γνωστοί διαδικτυακοί λογαριασμοί ισχυρίστηκαν ότι τα πρόσφατα έγγραφα αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μακροχρόνιες υποτιθέμενες συνωμοσίες εναντίον του Κένεντι - παρόλο που ορισμένες από τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις ήταν δημόσιες εδώ και χρόνια.
Περιλαμβάνουν πολλές viral αναρτήσεις για τον Γκάρι Άντερχιλ - έναν πράκτορα στρατιωτικών πληροφοριών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Άντερχιλ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι πίσω από τη δολοφονία βρισκόταν μια ομάδα πρακτόρων της CIA, μια θεωρία που δημοσιεύτηκε ανοιχτά στο Ramparts, ένα αριστερό περιοδικό, το 1967. Ο θάνατος του Άντερχιλ το 1964 κρίθηκε ως αυτοκτονία, αλλά το περιοδικό αμφισβήτησε και αυτό.
Φωτογραφίες από ένα σημείωμα επτά σελίδων σχετικά με τον Άντερχιλ πήρε μεγάλη δημοσιότητα την Τρίτη - αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία του έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο και το σημείωμα της CIA που την αναφέρει κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017.
Λίγες μόνο φράσεις σε μια σελίδα του σημειώματος δεν είχαν διατυπωθεί πρόσφατα στην τελευταία έκδοση.
Και το πιο σημαντικό, η θεωρία βασίζεται σε μια μεταχειρισμένη αναφορά που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του Άντερχιλ και δεν περιλαμβάνει αδιάσειστα στοιχεία.
Ωστόσο, η ιστορία ήταν μόνο μία από τις αβάσιμες θεωρίες που κυκλοφόρησαν μετά την κυκλοφορία των αρχείων.

Είναι τα αρχεία εντελώς άχρηστα;
Ένας νόμος του 1992 απαιτούσε τη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία εντός 25 ετών - αλλά αυτός ο νόμος περιλάμβανε εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια.
Η ώθηση για μεγαλύτερη διαφάνεια οδήγησε σε περισσότερες δημοσιεύσεις με την πάροδο του χρόνου - τόσο ο Πρόεδρος Τραμπ στην πρώτη του θητεία όσο και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μόλις το 2023, δημοσίευσαν παρτίδες εγγράφων.
Πριν από την πιο πρόσφατη δημοσιοποίηση εγγράφων, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι ζήτησε από το προσωπικό του «να μην διαγράψει τίποτα» από αυτούς.
Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει εξ ολοκλήρου - τα νέα έγγραφα έχουν ακόμη ορισμένες τροποποιήσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι η τελευταία έκδοση ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός για τη διαφάνεια.
Ο δημοσιογράφος της JFK Files Morley είπε ότι υπάρχουν άλλα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, και άλλα που κρατούνται από τη CIA και το FBI που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.
Παρόλο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες κυκλοφορίες - καθώς και υποσχέσεις για τις δολοφονίες του Ρόμπερτ Κένεντι του πρεσβύτερου και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ - τα ερωτήματα γύρω από τη δολοφονία του JFK θα συνεχιστούν σχεδόν σίγουρα.
«Όποτε γίνεται μια δολοφονία, θα γίνονται συζητήσεις και σε κάποιο βαθμό θα υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο Μπάρετ, ο ιστορικός της Βιλανόβα. «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας αυτών ή οποιωνδήποτε άλλων εγγράφων».