Δολοφονία Καραϊβάζ: Τι πρόδωσε τους δράστες - Μισόλογα, κινητά και το λευκό φορτηγάκι - Η συνομιλία «φωτιά»
Με συντεταγμένα βήματα και πολλή προσοχή συνεχίζουν οι έρευνες των αρχών προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μετά και τις δύο συλλήψεις τις οποίες ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.
Οι δύο συλληφθέντες που ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Τετάρτη για να απολογηθούν, είναι ένας 40χρονος ο οποίος έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σωματική βλάβη και για απειλή και ο 48χρονος αδελφός του ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ληστεία το 2012 μαζί με τον 40χρονο. Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη τους αναλύοντας βίντεο από κάμερες ασφαλείας, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και συλλέγοντας μαρτυρίες.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αστυνομίας έμπειροι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ξεκίνησαν τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την υπόθεση. Σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης οι ειδικοί μπόρεσαν να επεξεργαστούν τα ψηφιακά δεδομένα που υπήρχαν. Όπως προέκυψε μετά τη σύλληψη των δύο δραστών ο 40χρονος εμπλέκεται και στη δολοφονία ενός Έλληνα, τον Ιούλιο του 2021 στο Γαλάτσι.
«Oι δύο ημεδαποί κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τις μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου 2021» είπε ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν σαραντάχρονο και έναν σαραντάχρονο που έχουν μεταξύ τους συγγενική σχέση.
Προσπαθούσε να «χτίσει» άλλοθι ο 40χρονος
Την ίδια ώρα, ο διάλογος του 40χρονου, με συγγενή του, είναι αποκαλυπτικός. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί το βαν βρέθηκε στον Άλιμο -όπου δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος- και να δημιουργήσει άλλοθι επειδή ξέρει ότι παρακολουθείται με τον αδελφό του.
Ο διάλογος
40χρονος: Μα ο Σ. έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια, για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Συγγενής: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;
40χρονος: Εγώ, ποιος τα λέει; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.
Συγγενής: Άλλο είναι μέσα, ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από… Στον Άλιμο δεν έχει.
40χρονος: Και από φυλλάδια, έχει πάρει μάνα δουλειά από εκεί.
Συγγενής: Αα δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου. Όχι δεν έχει. Όχι όχι στο λέω εγώ αυτό είναι σίγουρο, στο λέω εγώ, από εκεί δεν έχει.
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι όχι όχι.
Τα “πακιστανικά” κινητά
Τα κινητά των δύο συλληφθέντων, του 40χρονου και του 48χρονου, ήταν «σε παύση», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. την προηγουμένη και την ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως οι συλληφθέντες προμηθεύτηκαν κινητά “φαντάσματα” τα οποία ενεργοποιήθηκαν στον Άλιμο τις επίμαχες ώρες. Πρόκειται για κινητά τα οποία, στη συνέχεια, δεν λειτούργησαν ποτέ ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, κάποιο από τα άτομα που συμμετείχαν στη δολοφονία, αγόρασε τα κινητά 5-7 μέρες πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου από το μαγαζί στην Πανόρμου. Ήταν “καθαρές” συσκευές, με καινούργιες κάρτες sim που ήταν δηλωμένες σε ονόματα ξένων πολιτών. Το ερώτημα είναι βεβαίως ποιοι άλλοι αγοράζουν από το συγκεκριμένο κατάστημα κινητά.
Και η Europol στην έρευνα ανεύρεσής στοιχείων
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται αίτημα στη Europol προκειμένου να γίνει ανάκτηση δεδομένων από διαδικτυακές εφαρμογές αναζητηθούν επικοινωνίες των εμπλεκομένων.
Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ ενεργοποιεί την Europol, η οποία φαίνεται πως έχει βρει τρόπο να «σπάσει» τις διαδικτυακές συνομιλίες των άλλων τριών ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με το Open, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να «σπάσουν» και να αναλύσουν τις διαδικτυακές συνομιλίες των τριών ατόμων που περιγράφονται στη δικογραφία, πέραν των δύο συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν είχαν σχεδόν καμία επαφή μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα.
Κι αυτό διότι φέρεται να χρησιμοποιούσαν ασφαλείς συνομιλίες στο διαδίκτυο, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών. Η Europol εκτιμάται ότι θα χρειαστεί λίγους μήνες, προκειμένου να «σπάσει» τις επίμαχες συνομιλίες και να υπάρχουν αποτελέσματα.
To κίνητρο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ
Δύο μέλη μίας συμμορίας εκβιαστών (μπράβων που πουλούσαν προστασία σε μαγαζιά) που είχε εξαρθρωθεί στα τέλη του 2015 από την Ασφάλεια Αττικής και για την δράση της οποίας φέρεται να είχε παρουσιάσει τότε κρίσιμα στοιχεία στις αστυνομικές αρχές ο Γιώργος Καραϊβάζ, φαίνεται ότι είναι – όπως αποκάλυψε το MEGA – από τα κύρια πρόσωπα στην έρευνα ή και στον φάκελο που έχει σχηματίσει η ΕΛΑΣ για την δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στον φάκελο που είχε σχηματιστεί τότε, σημειωνόταν ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάποια συνδρομή στην αστυνομική έρευνα, καθώς είχε αναφέρει κάποια κινητά από τη δική του δημοσιογραφική έρευνα που φαίνεται να χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Αυτή όμως η υπόθεση είχε και άρωμα διαφθοράς. Σύμφωνα με το MEGA, αστυνομικοί που ανήκαν στην ασφάλεια Αττικής, ενημέρωναν τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας και ότι ο δημοσιογράφος είχε πράγματι βοηθήσει τις έρευνες για να εξαρθρωθεί η εγκληματική οργάνωση. Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους κακοποιούς.
Δύο από τα πρόσωπα που μνημονεύονται στην τωρινή δικογραφία, ένας κρατούμενος στις φυλακές και ένας 54χρονος που δηλώνει ότι είναι κοινωνιολόγος, εργάζεται σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, είναι κατηγορούμενοι και στην υπόθεση του 2015. Θεωρούν ότι υπήρξε μια εκδικητική ενέργεια για την υπόθεση του 2015.