ΔΝΤ: Εύσημα με αστερίσκους στην Ελλάδα για το 2025 - «Φρένο» στις αυξήσεις μισθών
Η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο 2,1% η ανάπτυξη.
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την εύρωστη επέκτασή του, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται να παραμείνει υψηλή, στο 2,1% το 2025, αναφέρει στην έκθεσή του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό, που υποστηρίζεται από έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα NextGenerationEU.
Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Με σταθεροποιημένες τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να επαναλάβει την πτωτική του τάση, ενώ ο βασικός πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.
Για τις τράπεζες
Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του που υποστηρίζεται από τον ενισχυμένο ισολογισμό. Η ποιότητα του ενεργητικού σε συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται σε περίπου 3%.
Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια.
Οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα και την χρηματοδότηση έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποθέματα ασφαλείας πολύ πάνω από τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και μισθούς
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν προς τα πάνω. Δυνητικά οι «αντίθετοι άνεμοι» περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μια επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και αβεβαιότητα παγκόσμιας πολιτικής.
Η επιτάχυνση των φιλόδοξων δομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Πιο δυνατό και πιο επίμονο από το αναμενόμενο, η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, που ενδεχομένως θα επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις των παγκόσμιων και περιφερειακών τιμών ενέργειας.