Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα – Το νέο ταξίδι Μπλίνκεν στο Ισραήλ και η ανησυχία για το πέρασμα της Ράφα
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο Τζο Μπάιντεν αναβάλλει το ταξίδι στο Κολοράντο για συναντήσεις «εθνικής ασφάλειας» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, καθώς εντείνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Η είδηση αυτή έρχεται καθώς το CNN μετέδωσε το Σαββατοκύριακο ότι διεξάγονται συζητήσεις για μια πιθανή επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει να ανακοινώσει προς το παρόν νέα ταξιδιωτικά σχέδια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Εάν ο Μπάιντεν επισκεφθεί το Ισραήλ, θα έρθει μετά από μια διπλωματία με υψηλά ρίσκα από τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες της περιοχής τις τελευταίες ημέρες. Ο Μπλίνκεν επέστρεψε στο Ισραήλ το πρωί της Δευτέρας (16/10) για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, εκτός από τις συναντήσεις με τον Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπλίνκεν μετέβη απευθείας σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το υπουργικό συμβούλιο και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
«Θέλω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ό,τι άκουσα, ό,τι έμαθα κατά την διάρκεια των τελευταίων αυτών ημερών επισκεπτόμενος τους άλλους εταίρους μας και συζητώντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τους συμμάχους και τους ισραηλινούς φίλους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χθες στους δημοσιογράφους από το Κάιρο, την στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε την ευρεία αντίθεση των αραβικών ηγεσιών απέναντι στην Χαμάς, αλλά και τις ανησυχίες τους για την τύχη των Παλαιστινίων. «Είπα ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να συνεχίσει να κάνει σαν να μην έγινε τίποτε», επέμεινε στο Κάιρο ο Άντονι Μπλίνκεν. «Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», πρόσθεσε. «Οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις φρικαλεότητες» της Χαμάς. «Η ανακατάληψη της Γάζας θα είναι σφάλμα».
Η επίσκεψη στο Ισραήλ, η δεύτερη του Μπλίνκεν μέσα σε λίγες ημέρες, έρχεται μετά την προειδοποίηση του προέδρου Μπάιντεν ότι μια νέα ισραηλινή κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος» – μία από τις πιο αποφασιστικές προσπάθειές του να σηματοδοτήσει αυτοσυγκράτηση στο Ισραήλ, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ δεν συμφώνησε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς. Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ μέχρι τη νίκη».
Met with the teams at @usembassyjlm, @USEmbassyJordan, @USEmbassyDoha, @USEmbassyManama, @USAinKSA, @USAinUAE, and @USEmbassyCairo to thank them for their hard work, including diplomatic efforts to assist U.S. citizens at this difficult time. pic.twitter.com/JXaIGwKOjh
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 16, 2023
Περίπου 600.000 έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα της Γάζας
Περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του θύλακα, λένε οι οργανώσεις αρωγής. Τα αποθέματα τροφίμων και νερού στη Γάζα είναι επικίνδυνα χαμηλά και τα νοσοκομεία εκεί θα ξεμείνουν από εφόδια μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε την Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι χθες την υδροδότηση του νότιου τομέα της Γάζας, αφού ανακοίνωσε την διακοπή της τροφοδοσίας του του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.
Η Ουάσινγκτον όρισε επίσης συντονιστή που είναι επιφορτισμένος με την τροφοδοσία της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, τον βετεράνο διπλωμάτη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς και δεν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση ή κατάπαυση του πυρός. Αλλά απηύθυνε προειδοποιήσεις έναντι της λήψης περισσότερο ακραίων μέτρων όπως η μαζική απέλαση των Παλαιστινίων, μία προοπτική για την οποία ανησυχεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αντίπαλος της Χαμάς με έδρα την Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.
Εκτός από το Ισραήλ, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται και προς την Αίγυπτο, καθώς όλοι προσπαθούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα από τη μία πλευρά, και την εξάπλωση της πολεμικής έντασης από την άλλη. Η πορεία της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να κριθεί από όσα θα κάνουν (ή δεν θα κάνουν) τα επόμενα 24ωρα κυρίως αυτές οι δύο χώρες.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για το Μεσανατολικό επικεντρώνονται και στο ασφαλές άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι από την πολιορκημένη Γάζα. Το πέρασμα βρίσκεται στα νότια σύνορα της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και η ανάγκη να υπάρξει τουλάχιστον ένα ασφαλές σημείο διέλευσης για να φτάσει βοήθεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.
Εκτός από σημείο διέλευσης για τις ανθρωπιστικές αποστολές και για την έξοδο ατόμων με διπλή υπηκοότητα, η Ράφα αντιπροσωπεύει επίσης τη μοναδική ελπίδα όλων όσοι αναζητούν την έξοδο από τη Γάζα.
Διαψεύδουν την εκεχειρία στη νότια Γάζα Νετανιάχου και Χαμάς
Νετανιάχου και Χαμάς διέψευσαν την προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία την οποία -σύμφωνα με πηγές- κήρυξε από τις 9 το πρωί το Ισραήλ στη νότια Λωρίδα της Γάζας .
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι δεν αληθεύουν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινή εκεχειρία.
Νωρίτερα αιγυπτιακές πηγές είχαν επισημάνει ότι επετεύχθη συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος στις 09:00 σήμερα το πρωί προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει «εκεχειρία» μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.