Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Επιστολή διαμαρτυρίας στην Ε.Ε. για Δένδια
Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Η κυβέρνηση της Λιβύης έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), διαμαρτυρόμενη για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και το διπλωματικό επεισόδιο της 17ης Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο όταν στο αεροδρόμιο εμφανίστηκε η υπηρεσιακή ομόλογός του, αφού η συμφωνία ήταν να συναντηθεί μόνο με τον Μοχάμεντ Μένφι, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης (διάβημα), η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας η θητεία έχει λήξει εδώ και περίπου έναν χρόνο, εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς.
Η Τρίπολη εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.
Δένδιας: «Η Τρίπολη δεν τήρησε τη συμφωνία»
Η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία «η λιβυκή κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, προήλθε από την Ελλάδα», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», λίγες ώρες μετά την απόφασή να μην αποβιβασθεί στην Τρίπολη της Λιβύης και να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Βεγγάζη. «Εργασθήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για να έρθει αυτό», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως ο πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι ζήτησε την επίσκεψη στην Τρίπολη και «συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση».
«Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε», επισημαίνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει πως το ότι εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών «σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία». (Διαβάστε εδώ)