Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: Η θέση μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο
Διπλωματικές πηγές: Παράνομες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Αθήνα τις αιτιάσεις που επαναλαμβάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
«Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και προσθέτουν πως «η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν:
«Όσον αφορά κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς».
Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου
Κατά την καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση στους διπλωματικούς συντάκτες των πεπραγμένων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν άφησε κενά σε διπλωματικό επίπεδο, όσον αφορά «την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης», όπως είπε, των νησιών του Αιγαίου.
«Οι πρόσφατες προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Η αποφασιστικότητά μας είναι επίσης πλήρης» δήλωσε.
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Προστατέψαμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπάθησαν να στείλουν επτά φορές ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας. Τους αποτρέψαμε όλες τις φορές με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο πεδίο όταν χρειάστηκε».
Για το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Τουρκία έθεσε στην διεθνή ατζέντα τη λύση των δύο κρατών, «με βάση την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων. Και με το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλάξαμε τα δεδομένα, ενώ στη Γενέυη καταγράψαμε τη δίκαιη πολιτική μας σε σχέση με την “ΤΔΒΚ”».
«Δεν ανεχθήκαμε βήματα εχθρικά προς τη χώρα μας στις σχέσεις με την Ελλάδα» προσέθεσε, λέγοντας ωστόσο ότι η Τουρκία με την αποφασιστική της στάση έκανε επίσης σημαντικά βήματα προς τον διάλογο, πραγματοποίησε αμοιβαίες επισκέψεις με την Αθήνα και αποδέχθηκε κοινό σχέδιο δράσης για βήματα που πρέπει να γίνουν σε συνολικά 25 θέματα στον οικονομικό τομέα.