Διπλωματικές πηγές για Φιντάν: «Υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις...»
«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα» τονίζουν διπλωματικές πηγές στον απόηχο των νέων δηλώσεων Φιντάν για το Αιγαίο επισημαίνοντας: «Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών»
Η Τουρκία επιμένει στην «ατζέντα» του Αιγαίου
«Ως ώριμα κράτη, τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούμε τα βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποιους τομείς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή τη θετική ατζέντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.
Χακάν Φιντάν έδωσε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης συνέντευξης στο δίκτυο A haber, όπου μεταξύ άλλων αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην προώθηση της θετικής ατζέντας που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον απόηχο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ωστόσο δεν παρέμεινε στα θέματα χαμηλής πολιτικής και θετικής ατζέντας αλλά έβαλε στο τραπέζι ξανά με διπλωματικό και προσεκτικό τρόπο τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας που αφορούν το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και εναέριου χώρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ψάχνουμε τρόπο για να συζητήσουμε πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα από μια νέα οπτική γωνία».
Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης και αυτή η συμφωνία πάει καλά μέχρι στιγμής. Παράλληλα ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επιχείρησε να διαχωρίσει το Κυπριακό από τα προβλήματα στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι στη Τουρκία επικεντρώνονται στην πρόοδο καταρχάς στα θέματα του Αιγαίου.
F35 μόνο εάν.....
Στη συνέντευξη του ο Χακάν Φιντάν δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί και το θέμα των εξοπλιστικών που μονοπώλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Αφού ανέφερε ότι αναμένουν την ολοκλήρωση του τυπικού σκέλους από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών F16 στην Τουρκία, παραδεχόμενος ότι ο στόλος χρειάζεται ανανέωση μίλησε και για το πρόγραμμα των F35 το οποίο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα στην Τουρκία μετά και τις δηλώσεις της Αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F35 είναι ένα πλεονέκτημα στο οποίο ωστόσο η Τουρκία θα στρεφόταν ξανά αν δεν υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις δείχνοντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S400, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλει φρένο στη κουβέντα που έχει ξεκινήσει από αναλυτές για πιθανή συμβιβαστική λύση απόσυρσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος εκτός τουρκικής επικράτειας, την ώρα που στην Άγκυρα ετοιμάζονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να υποδεχτούν στις 12 Φεβρουαρίου τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Για την παραλαβή των F35 από την Ελλάδα ανέφερε «θα δούμε και θα εξετάσουμε πως θα διαμορφωθού οι ισορροπίες στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια...».