POS: Νέες διατάξεις με «κούρεμα» χρεώσεων και ξεμπλοκάρισμα από τον Τειρεσία
Τροπολογία στη Βουλή για μείωση στο μισό των χρεώσεων για συναλλαγές έως 10 ευρώ και διευκολύνσεις για απόκτηση POS
«Κούρεμα» κατά 50% των χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS αξίας έως 10 ευρώ και «ξεμπλοκάρισμα» της χορήγησης τερματικών μηχανημάτων πληρωμής σε περίπου 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Παράλληλα με την ίδια τροπολογία μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για όσους έχουν θέσει τα οχήματα τους σε ακινησία και θέλουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.
Με την προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS να λήγει σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις η ΑΑΔΕ σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί στο χρονοδιάγραμμα ενώ ήδη έχουν επιβληθεί πάνω από 30 πρόστιμα έως 20.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του ενός 1 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και επεκτείνονται σε επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο καθώς και σε 35 κλάδους επαγγελματιών (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κα.) οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS.
Οι νέες διατάξεις για τα POS προβλέπουν τα εξής:
- Μείωση κατά 50% των χρεώσεων για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές, μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου για τις οποίες τα κέρδη από τις πωλήσεις μηδενίζονται από τις χρεώσεις για τη χρήση των POS. Το μέτρο δεν θα ισχύσει για τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες όπως πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα η προμήθεια θα «κουρεύεται» για τις αγορές με πλαστικό χρήμα στον φούρνο της γειτονιάς αλλά όχι για τις αγορές σε αντίστοιχη μεγάλη αλυσίδα πώλησης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων. Με δεδομένο ότι η συνήθης προμήθεια στις συναλλαγές με χρήση POS κινείται στο 1% αναμένεται να πέσει στο 0,50%. Σημειώνεται ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση καθώς εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τους παρόχους POS, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 35 διαφορετικές εταιρείες.
- Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση POS σε περίπου 4.000 επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες οι οποίες βρίσκονται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» με τη τήρηση συγκεκριμένων όρων και διασφαλίσεις για τους προμηθευτές τερματικών αποδοχής πληρωμών.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων έχουν συμμορφωθεί στο χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ταμειακών με τα POS με το υπουργείο Οικονομικών να έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα και αφορά:
- Επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
- Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι».
Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) θα πρέπει να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους ενώ οι επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης ERP πρέπει να καταχωρήσουν έως 31 Μαΐου 2024 τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις υπόχρεες επιχειρήσεις για τη διασύνδεση που πρέπει να υλοποιηθούν έως την 1η Ιουλίου 2024. Προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να διαθέτει προγραμματισμένο ραντεβού για την υλοποίηση διασύνδεσης εντός Ιουνίου 2024.
Πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το... πότε κυκλοφορεί το ΙΧ
Στο μεταξύ με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν άρση ακινησίας και πάρουν πίσω τις πινακίδες αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.
Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).