Διώρυγα Σουέζ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια για να αποκολληθεί το πλοίο - Δισεκατομμύρια οι απώλειες [vids]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Αίγυπτο για να αποκολληθεί το τεράστιο ιαπωνικό φορτηγό πλοίο «Ever Given» που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου περνάει σχεδόν το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Άκαρπη απέβη και η επιχείρηση της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, με ρυμουλκά και βυθοκόρους. Η Ουάσιγκτον προτίθεται να στείλει μια ομάδα ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή, ανέφεραν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το πλοίο με διαστάσεις ανάλογες με αυτές του Πύργου του Άιφελ και μήκος όσο 4 γήπεδα ποδοσφαίρου, φέρει σημαία Παναμά, και την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, προσάραξε διαγωνίως στα αβαθή της διώρυγας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η παγκόσμια ναυτιλία να χάνει κάθε ημέρα δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται. Επίσης, αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 3,53%, ανεβάζοντας και το κόστος μεταφοράς.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις ισοδυναμούν με:
- 12% του παγκόσμιου εμπορίου διά θαλάσσης
- Προϊόντα 9,6 δις δολαρίων/ημέρα
- 1,7 εκ. βαρέλια πετρέλαιο/ημέρα
Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για λογαριασμό της εταιρείας Evergreen της Ταϊβάν έχει αποκλείσει ολόκληρο το κανάλι εμποδίζοντας τη διέλευση των διερχόμενων πλοίων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ήδη ακινητοποιηθεί στα δύο άκρα της διώρυγας, μήκους 193 χιλιομέτρων. Το υπερφορτωμένο πλοίο για να απεγκλωβιστεί πρέπει να αδειάσει από έρμα και καύσιμα. Αυτό μπορεί να πάρει πέντε μέρες μέχρι μια εβδομάδα. Έτσι θα χάσουν την ανοιξιάτικη παλίρροια την ερχόμενη Κυριακή με Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εάν κριθεί ότι πρέπει να αφαιρέσουν φορτίο, θα χρειαστούν 300 φορτηγίδες. Το πρωτοφανές ναυτικό ατύχημα λόγω του μεγέθους του πλοίου και του σημείου προσάραξης προβληματίζει έντονα τις αιγυπτιακές αρχές καθώς οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο αποκλεισμός της διώρυγας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ήδη σχεδιάζουν νέα δρομολόγια που θα κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές της Βορείου Αμερικής όπως έκαναν 152 χρόνια πριν το επίσημο άνοιγμα της διώρυγας.
Η βοήθεια των ΗΠΑ
«Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), Μπιλ Έρμπαν, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει μια πιθανή αποστολή. «Προσφέραμε βοήθεια στην Αίγυπτο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και θα εξετάσουμε κάθε συγκεκριμένο αίτημα που θα λάβουμε», είπε. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη βοήθεια επί του παρόντος» εξήγησε.
Η Κεντρική Διοίκηση, που καλύπτει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι υπεύθυνη και για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή αυτήν. Αν η Αίγυπτος ζητήσει βοήθεια, οι Αμερικανοί ειδικοί θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, από το Μπαχρέιν όπου εδρεύει ο 5ος Στόλος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν συμβουλές για θέματα ασφαλείας στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα αποφασίσουν να αποφύγουν τα πλοία τους το Σουέζ και να περιπλεύσουν την Αφρική. Σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουν από ζώνες όπου δρουν πειρατές. Όμως, ούτε ο 5ος Στόλος, ούτε η Ναυτική Επιχειρησιακή Δύναμη, ένας διεθνής ναυτικός συνασπισμός που εδρεύει επίσης στο Μπαχρέιν, είναι σε θέση να συνοδεύσουν όλα τα πλοία που έχουν μπλοκαριστεί στο Σουέζ. «Μπορούμε σίγουρα να τους συμβουλεύσουμε, αλλά όχι και να τα συνοδεύσουμε όλα», σημείωσε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.