Δυναμική παρουσία στην πράξη από την Παπαστράτος στη φετινή ΔΕΘ
Ανοιχτοί διάλογοι για τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις της εποχής (οικονομία, απασχόληση, κοινωνία, βιωσιμότητα), παρουσίαση ερευνών, δράσεων και δωρεών συνέθεσαν το «ΕΔΩ στην Πράξη» μωσαϊκό της ηχηρής παρουσίας της Παπαστράτος στη 88η ΔΕΘ.
Η Παπαστράτος επίσημος υποστηρικτής στη ΔΕΘ 7η συνεχή χρονιά, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού μέσω της σειράς συζητήσεων Papastratos Talks, με παρουσία ειδικών και κύριους άξονες την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα.
Η εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεών της ανακοίνωσε δωρεά ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας €155.000, στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων και δωρεά φροντίδας της τρίτης ηλικίας για τη δημιουργία νέου Κ.Η.Φ.Η (Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) στη Θεσσαλονίκη και για αναβάθμιση του εξοπλισμού του ήδη υπάρχοντος.
Στο περίπτερο της Παπαστράτος έγινε επίσης η παρουσίαση του απολογισμού του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Από τον καπνό στη στέβια» στη Θράκη που στήριξε η Παπαστράτος και τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έκθεσης της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δράσεις για την οικονομία
Δωρεά στο Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου
Η Παπαστράτος, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Μαργώνη, ανακοίνωσε τη χορηγία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας € 155.000, στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, η οποία θα διευκολύνει τη διασύνδεση και τον συντονισμό των δράσεων των διωκτικών Αρχών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.
Παράλληλα με τη δωρεά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, παρουσιάστηκε η ετήσια ανεξάρτητη Έκθεση της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, η οποία κατέγραψε αύξηση του όγκου των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκαν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, το 2023. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, καταναλώθηκαν συνολικά 3,5 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα, ενώ τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023. Η Παπαστράτος για περισσότερα από 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με δράσεις στήριξης των διωκτικών Αρχών και ενημέρωσης του κοινού, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.
Δράσεις για την απασχόληση
Η απασχόληση, και συγκεκριμένα το «Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα για το ιδανικό περιβάλλον εργασίας;» ήταν και το θέμα της έρευνας της MARC που διεξήχθη στο περίπτερο της Παπαστράτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Πρόκειται για μια αποτύπωση του πώς βλέπουν τον ιδανικό χώρο εργασίας του αύριο, ποιες είναι οι προσδοκίες και οι σκέψεις τους και πώς αυτές διαφοροποιούνται ανά διαφορετική ηλικιακή ομάδα.
Η εργασία στην Ψηφιακή Εποχή: Τεχνολογία & Ταλέντο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το fireside chat στο περίπτερο της εταιρείας, με τίτλο «Τεχνολογία & Ταλέντο: Ο Επαναπροσδιορισμός της Εργασίας σε ένα Ψηφιακό Μέλλον», στο πλαίσιο του οποίου η Αθηνά Βακάλη, Καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΑΠΘ, συνομίλησε με τη Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγο και CEO της αθηΝΕΑς. Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αυξανόμενη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων, όπως η ευελιξία, η κριτική σκέψη και η καινοτομία, οι οποίες καθίστανται κρίσιμες σε ένα περιβάλλον συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης. Η κ. Βακάλη υποστήριξε επιπλέον πως είναι κρίσιμο να ενσωματωθούν οι αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών των ανθρωπιστικών επιστημών. Η κριτική σκέψη και η ηθική πρέπει να αποτελούν κεντρικά σημεία μελέτης, διότι η τεχνολογία προχωρά ραγδαία, ενώ οι κοινωνικές και νομικές ρυθμίσεις συχνά καθυστερούν να την ακολουθήσουν.
Προκλήσεις και Προοπτικές στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον
Το περίπτερο της εταιρείας έγινε το επίκεντρο μιας εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, συνιδρυτής της Beetroot, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από την απομακρυσμένη εργασία. Από την πλευρά της, η Μαντώ Πατσαούρα, CEO του Kariera Group, υπογράμμισε την πρόκληση της συνύπαρξης τεσσάρων διαφορετικών γενεών στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η πολυμορφία ενισχύει την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, τόνισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια αυθεντική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ επιχείρησης και εργαζόμενου, όπου όλοι θα νιώθουν αληθινή δέσμευση, όχι επειδή "πρέπει", αλλά επειδή πραγματικά το θέλουν’’.
Δράσεις για την Κοινωνία
Στήριξη ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και των οικογενειών τους στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Η Παπαστράτος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε τη νέα της δράση, η οποία αφορά τη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσαν τη δωρεά της Παπαστράτος για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ήδη υπάρχοντος στη δυτική πλευρά. Παράλληλα, μέσω της δωρεάς θα καλυφθούν και οι ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά και για τις δύο δομές για έναν χρόνο.
Ενδυνάμωση των γυναικών και προστασία
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Papastratos Talks βρέθηκε η γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία. Υπό τον συντονισμό της Μαριάννας Σκυλακάκη, η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνδυασμένης προσέγγισης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις γυναίκες.
Στο ερώτημα αν η γυναικεία ενδυνάμωση και η προστασία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;, η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women on Top και συγγραφέας, υπογράμμισε ότι «Για να υπάρχει ένα δίκαιο περιβάλλον, πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο: προστασία και ενδυνάμωση». Κάνοντας, επιπλέον, ειδική αναφορά στη συνεργασία με την Παπαστράτος, μέσω της οποίας θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 γυναίκες για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Η Καλλιόπη Γκούρμη, Αστυνόμος Β' και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών βίας από το 2020 έως το 2023, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές αν η αύξηση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση και την πιο συχνή καταγγελία. «Πλέον, έχουμε ένα επιτελικό γραφείο σε κάθε νομό της Ελλάδας, και οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι», τόνισε.
Δράσεις για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας: «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»
Μεταξύ των δράσεων στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος ήταν και ο απολογισμός για την ολοκλήρωση του τριετούς πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια». Μια πρωτοβουλία της Παπαστράτος, σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, με στόχο να μελετηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που θα επιθυμούσαν να την επιλέξουν στο μέλλον.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ο Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, καθώς και ο Ηλίας Κάλφας,Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο κ. Καργαρώτος, μιλώντας για το πρόγραμμα επεσήμανε: «Θέλοντας να στηρίξουμε και να τιμήσουμε τους καπνοκαλλιεργητές που μας στήριξαν για περισσότερα από 90 χρόνια με τη δουλειά τους προσπαθήσαμε να βρούμε μία βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θελήσουν, άμεσα ή στο μέλλον, να αλλάξουν καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αφήνουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον της αναγεννητικής γεωργίας στην Ελλάδα».
Οι προκλήσεις για την προστασία των δασών
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Παπαστράτος, ο Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ο Θάνος Μπελαλίδης, Επικοινωνιολόγος και Ειδικός Βιωσιμότητας της Sympraxis, ανέλυσαν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δάση στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών, την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης μέσω νέων τεχνολογιών, και την αειφόρο διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.