Δημοτικές εκλογές 2023: Χάρης Δούκας, Στέλιος Αγγελούδης: Ποιοι είναι οι νέοι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης
Τα πάνω κάτω όσον αφορά τα δεδομένα που δημιούργησε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, έφερε η κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Ο Χάρης Δούκας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κώστα Μπακογιάννη και ο Στέλιος (Στυλιανός) Αγγελούδης θα καθίσει στη θέση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο Χάρης Δούκας παίρνει 55,97% στο 99,78% της ενσωμάτωσης, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης λαμβάνει 67,31% στο 98,79% της ενσωμάτωσης. Ποιοι είναι όμως οι νέοι δήμαρχοι στους δύο μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας;
Ποιος είναι ο Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.
Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Διδακτικό έργο
Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.
Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.
Βραβεύσεις – Διακρίσεις
Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.
Ποιος είναι ο Στέλιος Αγγελούδης
Γεννήθηκε στην Άνω Πόλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Βίκυ Τσομάκου και έχουν δύο παιδιά, την Ελίνα και τον Κωνσταντίνο.
Σπούδασε Νομικά και άσκησε για πολλά χρόνια δικηγορία. Έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3, ενώ διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τις θέσεις αυτές συνέδεσε τη δράση του με σημαντικά έργα: Τη δημιουργία αθλητικών υποδομών, όπως το Ποσειδώνιο και το μοναδικό στην Ευρώπη αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο για Άτομα με Αναπηρία, το ΚΑΠΠΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταφορά της Λαχαναγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στο χώρο που είναι σήμερα.
Διετέλεσε για δέκα χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ είχε το μεγάλο προνόμιο να συμμετάσχει ως εντεταλμένος σύμβουλος, στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δημιούργησε το Ολυμπιακό Μουσείο, το πρώτο του είδους στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη διεθνή Ολυμπιακή οικογένεια.
Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του στο Λιμάνι συνδέθηκε με δύο σημαντικά επιτεύγματα: το άνοιγμα του λιμανιού στην πόλη με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας και την είσοδο του λιμανιού και της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς του τουρισμού κρουαζιέρας.
Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα, καθώς και σε αυτά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.