Δημοσκόπηση prorata Δεκεμβρίου 2021: Μελέτη Τσιόδρα Λύτρα και αίτημα προωρων εκλογών αλλάζουν το σκηνικό
Εκπλήξεις επιφυλάσσει έρευνα της Prorata για το Tvxs.gr, καθώς αποτυπώνει σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, με επίκεντρο και τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, το 44% εκφράζεται θετικά για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του πρωθυπουργού και κήρυξη πρόωρων εκλογών: «Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή», δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα». Αντίθετα ένα 51% επί του συνόλου διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας κατά 8% πως «θα έπρεπε να περιμένει» και κατά 43% πως διαφωνεί ριζικά καθώς «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία φαίνεται πως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει την υποστήριξη από σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αντίστροφα είναι τα αποτελέσματα για όσους τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Τέλος οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ: Υπέρ του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα τάσσεται μόλις το 20%, ενώ το 78% το απορρίπτει. Πρόκειται, όπως σωστά επισημαίνει στην ανάλυσή του το Tvxs.gr, για ποσοστά που διαφέρουν σημαντικά από την τάση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, προσεγγίζοντας κυρίως την τάση στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Στη δημοσκόπηση της Prorata που παρουσιάζει το Tvxs.gr, επίσης η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (61%), πλην των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλώνει ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμη 10% πιστεύει πως η μελέτη ήταν εις γνώμη της κυβέρνησης πριν τη δημοσιοποίησή της και ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Τέλος ένα 15% υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής άγνοιας και ένα 14% δηλώνει «άγνοια» για το τί ακριβώς έχει συμβεί.
Με τις δύο τελευταίες θέσεις συμφωνούν κυρίως οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Συγκεκριμένα κατά 40% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε άγνοια για την μελέτη, ενώ ένα 22% δηλώνει πως δεν γνωρίζει και δεν απαντά σχετικά με την υπόθεση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που υποστηρίζουν πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης και δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα είναι μόλις 19%. Αντίθετα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 97% και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 60%. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη και έλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, σε ποσοστό 16% δηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη μελέτη και σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν και δεν απαντούν για την υπόθεση.
Βάσει της ιδεολογικής τοποθέτησης, η πλειοψηφία όσων δηλώνουν Αριστεροί (91%), Κεντροαριστεροί (88%) και Κεντρώοι (68%) τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άποψης πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη μελέτη αλλά δεν έλαβε τα μέτρα που θα έπρεπε. Στο χώρο της Κεντροδεξιάς και Δεξιάς οι απόψεις είναι μοιρασμένες αν και πάλι η πλειονότητα, έστω και με μικρότερα ποσοστά, υποστηρίζει την εν λόγω θέση (32% και 38% αντίστοιχα).