Δημοσκόπηση Prorata: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί στην Ελλάδα [πίνακες]
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είναι οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί στο εκλογικό σώμα, ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης, σύμφωνα με την «Έρευνα Ανίχνευσης Στάσεων Και Δημοφιλίας Πολιτικών Προσώπων Ιανουάριος 2021», που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Prorata.
Πιο αναλυτικά, ως τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στο εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60% (με θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%.
Μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50% -που έχει «αγγίξει» και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων με την μετριοπάθεια των τοποθετήσεών του- και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.
Οι δημοφιλέστεροι στα κομματικά ακροατήρια
Παράλληλα, τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.
Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.
Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Prorata, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με διαφορά ο πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά την ελαφρά μείωση της δημοφιλίας του, με το 46% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί».
Ακολουθεί σε δημοτικότητα ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό των θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.
Ανασχηματισμός
Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα - ποσοστό 71% - δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».
Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Prorata, το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
Η εισβολή στο Καπιτώλιο
Τα κυρίαρχα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο ήταν η αποστροφή και απογοήτευση. Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι οι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».
Τέλος, το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ μικρότερη μερίδα (41%) εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.