Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Κυριαρχία ΝΔ, «κλειδώνει» δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ – 10 κόμματα στη Βουλή
«Ναι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» μονιμότητα στο Δημόσιο «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση
Ποια είναι η θέση εκκίνησης των κομμάτων μπαίνοντας στο 2025; Πώς βλέπουν τα πράγματα στην οικονομία και τι ζητούν οι πολίτες; Τι πιστεύουν για τις μεταρρυθμίσεις και την Προεδρία της Δημοκρατίας; Σε αυτά και ακόμα πολλά ερωτήματα απαντά η δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο συνεχίζουν να προηγούνται με μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των πολιτών, αλλά δείχνουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε σχέση με το αποτέλεσμα των περσινών ευρωεκλογών. Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31,3% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 31% θετικές γνώμες.
Το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση με 16,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 21% θετικές γνώμες και βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική λίστα προτίμησης των πολιτικών αρχηγών, κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στη συνέχεια υπάρχει μια μάχη για την τρίτη θέση, με το ΚΚΕ στο 9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,6% και την Ελληνική Λύση στο 8,1%, που δείχνει να έχει φρενάρει μετά από μήνες ανόδου.
Αντιθέτως, η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει την ανοδική της πορεία και φτάνει στο 4,9% και από κοντά ακολουθεί η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 4,7%. Το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη πιάνει 3,7%, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ανέβει στο 3,5%, ενώ η Νίκη περνάει οριακά τον πήχη του 3%. Από εκεί και κάτω υπάρχουν οι Σπαρτιάτες με 2,3% και η Νέα Αριστερά με 1,9%.
Υπάρχουν, όμως, πολλά και ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση. Παρουσιάζει συσπείρωση στο 63% και σχεδόν ισόποσες διαρροές προς τα δεξιά και τα αριστερά. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών κυριαρχεί με 40%, αλλά το πρόβλημα παρουσιάζεται στους νέους 17-37 ετών, με μόλις 14%, και στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, όπου βρίσκεται στο 21%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η Φωνή Λογικής με 13%. Θετικό για τη Ν.Δ. πως παραμένει κυρίαρχη στο Κέντρο, με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis οι πολίτες απάντησαν στα εξής ερωτήματα
- Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου των κομμάτων
- Η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών
- Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας
- Πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας
- Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα
- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα
- Η οικονομική κατάσταση χώρας και νοικοκυριών σήμερα σε σχέση με το 2019
- Τι πιστεύουν τα νοικοκυριά για τις μειώσεις φόρων
- Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές
- Δέκα χρόνια μετά, πως χαρακτηρίζουν οι πολίτες το δημοψήφισμα του 2015
«Ναι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» μονιμότητα στο Δημόσιο
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ και μόλις το 35% κατά. «Ναι» λέει το 71% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα.
Την ίδια ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 52% λέει «ναι» και το 41% λέει «όχι». Εδώ ο διαχωρισμός, όμως, είναι ξεκάθαρος. Υπέρ δηλώνει το 75% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 53% εκείνων του ΠΑΣΟΚ. Αναμενόμενη η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με το 73% να δηλώνουν αντίθετοι, όπως και των μικρών κομμάτων της Αριστεράς με 68%.
Όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του εθισμού των εφήβων από το Διαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το 46% είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 42% υπέρ του περιορισμού της χρήσης, για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών.
Τέλος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της Ελλάδας, ενώ το 40% ένα σημαντικό γεγονός, αλλά όχι από τα κορυφαία.